Jak se bránit po srážce s nepojištěným vozidlem
03. 04. 2024

Jak se bránit po srážce s nepojištěným vozidlem

Setkání s nepojištěným vozidlem na silnici může vést k situaci, která se na první pohled jeví jako komplikovaná a značně stresující. Nicméně, existují kroky a postupy, které vám mohou pomoci tuto nepříjemnou událost zvládnout s co nejmenšími ztrátami. Tento článek vás provede prvními kroky po nehodě, ukáže, jak efektivně uplatnit nárok na odškodnění a poradí, jak se v budoucnu lépe chránit před podobnými situacemi.

První kroky po nehodě s nepojištěným vozidlem

Bezprostředně po kolizi s vozidlem, které nemá povinné ručení, je klíčové zachovat klid a postupovat systematicky. Nejprve je třeba zajistit bezpečnost všech zúčastněných a následně přivolat policii na místo nehody (v některých případech není u nehody přivolání policie nutné a vystačíte si s vyplněním euroformuláře o dopravní nehodě).

Policisté zaznamenají důležité informace o nehodě, ale také ověří, zda má protistrana platné pojištění. V případě, že se potvrdí absence pojištění u druhé strany, je důležité obrátit se na Českou kancelář pojistitelů. Poškozený má přímý nárok na plnění z garančního fondu ČKP, který je určen k pokrytí škod způsobených nepojištěnými vozidly.

Pokud viník od nehody ujede a není možné prokázat jeho totožnost, uhradí ČKP poškozenému pouze újmu na zdraví. Z toho vyplývá, že je velmi důležité udělat včasnou fotografickou dokumentaci, abychom se nedostali do ještě horší situace. 

Jak uplatnit nárok na odškodnění

Pokud jste se stali účastníkem nehody zaviněné vozidlem bez povinného ručení, klíčovým krokem je správné uplatnění nároku na odškodnění. Proces uplatnění škody je identický s tím, jak byste postupovali při hlášení škody své pojišťovně. Informace o tom, jak nové škody nahlásit, naleznete na webu České kanceláře pojistitelů. Po obdržení vašeho hlášení vás bude ČKP kontaktovat s instrukcemi k dalším krokům. Jakmile předložíte všechny potřebné dokumenty a důkazy, z Garančního fondu vám bude vyplaceno odškodnění.

Pro úspěšné uplatnění nároku je potřeba předložit kompletní dokumentaci k dopravní nehodě. Proto je důležitou součástí také důkladné zdokumentování veškerých nákladů a škod, které vám v důsledku nehody vznikly. To zahrnuje nejen poškození vašeho vozidla, ale i lékařské výlohy, ztrátu příjmů a jiné související náklady. Detailní přehled nákladů a škod výrazně usnadňuje jednání o výši odškodnění.

V rámci celého procesu je klíčová trpělivost a pečlivost. Proces odškodnění může být dlouhý a náročný, avšak důsledné dodržování všech kroků a požadavků zvyšuje šanci na úspěšné a spravedlivé vyřešení vaší situace.

Ochrana před finančními riziky v budoucnosti

Abyste se v budoucnosti vyhnuli komplikacím spojeným s nehodami s nepojištěnými vozidly, je rozumné zvážit uzavření kvalitního havarijního pojištění. Toto pojištění pokrývá škody na vašem vozidle nezávisle na tom, kdo nehodu zavinil, a poskytuje vám tak další vrstvu ochrany. Při výběru správného pojištění je dobré porovnat nabídky různých pojišťoven a vybrat tu, která nejlépe odpovídá vašim potřebám a možnostem.

Nezapomeňte také pravidelně kontrolovat platnost a rozsah svého povinného ručení a havarijního pojištění. Informovanost a proaktivní přístup k pojištění vám mohou ušetřit nejen mnoho finančních prostředků, ale i stresu při nečekaných událostech.

Setkání s nepojištěným vozidlem na silnici může být výzvou, ale při správném postupu lze tuto situaci zvládnout s minimálními ztrátami. Vždy je důležité být připraven, znát svá práva a možnosti, a neváhat vyhledat odbornou pomoc. Pokud byste potřebovali radu ohledně výběru pojišťovny pro vaše povinné ručení či havarijní pojištění, neváhejte se na mne obrátit.

Karel Macalík
Autor: Karel Macalík

Jmenuji se Karel Macalík.

Ve finanční branži působím od roku 2006. Pomáhám všem klientům s pojištěním, investicemi, hypotékami, ale také s úsporami (elektřina, plyn, běžné účty, spořící účty). Všechny důležité úspory najdete v menu v položce možnosti úspor.

Od roku 2006 do roku 2009 jsem toho mnoho ve finanční sféře nevěděl a spoléhal se na svého otce Ing. Karla Macalíka, který měl velké zkušenosti v oboru finančního poradenství. Když v roce 2009 zemřel, byl jsem ve svých jednadvaceti letech postaven před těžký úkol: zabezpečit celou rodinu, a to jako její nejmladší člen. Tehdy jsem vydělával cca. 20.000 Kč měsíčně, ale výdaje dvou rodin (povinné platby) byly 60.000 Kč, tzn. – 40.000 Kč měsíčně. Musel jsem rychle jednat, abych sebe a rodinu nedostal do problémů.

Zlom přišel v listopadu 2009, kdy jsem absolvoval v Luhačovicích dvoudenní seminář Roberta Stuchlíka, autora knihy Tým snů, a 2 hodiny jsme věnovali filmu Tajemství (The Secret). Uvědomil jsem si, že vše je možné, pokud chci a vytrvám a tehdy jsem si na 100 Kč bankovku napsal 100.000 Kč měsíčně, jak to udělal pan Jack Canfield s jedním dolarem právě ve filmu Tajemství. Dlouho žádný nápad nepřicházel, až snad za měsíc mě napadla myšlenka pomáhat klientům tím, že jim ušetřím a z ušetřených prostředků zabezpečím něco, co potřebují, a přitom pomohu i sobě.

Ono je totiž velmi důležité v našem oboru, aby platila rovnice WIN vs. WIN.

A právě tehdy v roce 2009 jsem vymyslel možnosti, jak by klienti mohli ušetřit a z ušetřených prostředků pokrýt svá přání nebo se k nim alespoň více přiblížit. Získal jsem tak i klienty, kteří neměli ani korunu měsíčně na svá přání, a přesto jsem jim dokázal pomoci, tím jsem pomohl i rodině a od toho okamžiku jsem věděl, že to zvládnu.

Tehdy jsem založil weby www.karelmacalik.cz a www.svobodnefinance.cz, abych klientům mohl představit možnosti úspor.

Veškeré informace naleznete také na stránkách Karel Macalík, Stránka Finanční gramotnosti na Facebooku, Twitter – Karel Macalík, Videa o financích na Youtube – Karel Macalík

 

Kontakt

 

email: karelmacalik@karelmacalik.cz

telefon: 721 709 262

Kancelář: nám. T. G. Masaryka 588, 760 01  Zlín

Adresa dle živnostenského rejstříku: Zálešná I. 1102, 760 01 Zlín

IČ: 72006480

DIČ: CZ8803014539 nejsem plátce DPH

ÚOOÚ: registrační číslo 00049538 ze dne 5.11.2013

zapsán v živnostenském rejstříku u Magistrátu města Zlína – odbor živnostenský náměstí Míru 12, od 1. srpna 2006, ev. číslo ŽL: 370502-68131

Investiční a penzijní produkty zprostředkováváme jako vázaný zástupce zapsaný v registru ČNB pod IČ: 72006480 a zároveň registrovaný pod investičním zprostředkovatelem Broker Trust, a.s. IČ: 26439719.

Pojistné produkty zprostředkováváme jako podřízený pojišťovací zprostředkovatel zapsaný v registru ČNB pod č. 047742PPZ a zároveň registrovaný pod pojišťovacím agentem Broker Trust, a.s. 032585PA.

Spotřebitelské úvěry zprostředkováváme jako vázaný zástupce zapsaný v registru ČNB pod IČO: 72006480 a zároveň registrovaný pod samostatným zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů Broker Trust, a.s. IČ: 26439719.

Bližší informace získáte http://www.brokertrust.cz/proklienty

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

8 tipů, jak ušetřit peníze

zpracováním osobních údajů