Jak si ohlídat platební kartu
21. 11. 2018

Jak si ohlídat platební kartu

Svět finančních transakcí se z fyzického rozměru rychle stahuje do digitální dimenze. Platby jsou jednodušší a rychlejší. O to abstraktnější jsou ale podvodné triky. Jakých pravidel se držet, abyste své peníze ochránili? Jak zacházet s platebními kartami a minimalizovat riziko?

Platby za služby, zboží i administrativní úkony se s neúnavně se zdokonalující výpočetní technikou velmi zjednodušily. Nové platební metody jsme si rychle osvojili a ani si nestíháme uvědomovat všemožná rizika.

Je to dáno i tím, že podvody fyzicky probíhají na pro nás neviditelném místě. Přitom jsou, virtuálně vzato, lidé se schopnostmi zneužívat cizí data v podstatě našimi přímými sousedy. Ať už se z geografického hlediska nacházejí kdekoli.

Také pro práci s digitálními transakcemi, a mezi nimi i s platebními kartami, se však můžeme naučit užitečné návyky bezpečnostní hygieny. A pokud už problém nastane, je dobré vědět, jak postupovat, aby byly jeho dopady co nejmenší.

 

Karta je pouze vaše a zodpovídáte za ni

Když kartu fyzicky obdržíte, podepište si ji na zadní straně. V ideálním případě k tomuto účelu použijte nesmazatelný fix.

Karta by měla patřit jen vám. Neměli byste ji půjčovat ani svým nejbližším. Vy jste ti, kdo plně zodpovídají za její používání. Zapůjčením karty nejen zvyšujete riziko jejího zneužití nebo ztráty, ale rovněž porušujete smluvní podmínky.

Stejně tak bezpečnostní PIN je váš osobní klíč, který nikomu jinému nepatří do ruky. Kromě vás by ho nikdo neměl znát a není dobré si jej ani jednoduše napsat a uložit na místa, která jsou jiným lidem dostupná. To se týká také údajů na kartě. Nikoho ji nenechávejte kopírovat a neposkytujte data z karty nikomu ani osobně ani e-mailem ani telefonicky.

 

Jak si ohlídat údaje na kartě

Při platbě v obchodech či vybírání hotovosti z bankomatu máte právo na osobní prostor. Dávejte si pozor, aby nikdo neviděl čísla na vaší kartě, zejména pak bezpečnostní kód na zadní straně. Dbejte zvýšené opatrnosti při zadávání PIN kódu do terminálů, klávesnici přitom vždy zakryjte druhou dlaní.

Využívejte raději bankomatů na rušnějších a lépe střežených místech, kde je menší pravděpodobnost doinstalování podvodných zařízení a místo je pod stálým dohledem.

V situacích, kdy platbu z nějakého důvodu zrušíte, berte si z bankomatu doklad. Při platbě si zkontrolujte správnost výše částky. V restauracích a na dalších místech mějte kartu vždy pod kontrolou a nenechte personál s vaší kartou odejít z vašeho dohledu. Schovávejte si účtenky.

Pokud kartu ztratíte, okamžitě po zjištění této skutečnosti se spojte se svou bankou a situaci řešte. Kartu si můžete blokovat a často lze využívat i dalších bezpečnostních mechanismů, které některé banky nabízejí. Pro více informací se obraťte na svou bankovní instituci.

 

Na internetu se vždy pohybujeme ve veřejně přístupném prostoru

Také při využívání online služeb a nákupů můžete svou kartu používat. Při takových transakcích býváme velmi zranitelní, protože zejména doma máme pocit bezpečí a kontroly. Proto se jedná o často zneužívané situace.

Při platbách po internetu si zkontrolujte, jestli jste při zadávání citlivých údajů na zabezpečené stránce. Takové stránky mají na začátku webové adresy řetězec HTTPS, případně mohou být v adresním řádku prohlížeče označeny symbolem visacího zámku. Zárukou ještě vyšší bezpečnosti je nutnost potvrdit transakci službou 3D Secure. V takovém případě vám na mobilní telefon přijde potvrzovací kód.

Zvýšené opatrnosti dbejte při internetových platbách mimo známé a zabezpečené sítě. V podstatě byste se měli vyvarovat online finančním transakcím ve veřejných sítích, ale také v prostředí, kdy stejnou síť sdílí více lidí, například ve větší firmě či organizaci.





Karel Macalík
Autor: Karel Macalík

Jmenuji se Karel Macalík.

Ve finanční branži působím od roku 2006. Pomáhám všem klientům s pojištěním, investicemi, hypotékami, ale také s úsporami (elektřina, plyn, běžné účty, spořící účty). Všechny důležité úspory najdete v menu v položce možnosti úspor.

Od roku 2006 do roku 2009 jsem toho mnoho ve finanční sféře nevěděl a spoléhal se na svého otce Ing. Karla Macalíka, který měl velké zkušenosti v oboru finančního poradenství. Když v roce 2009 zemřel, byl jsem ve svých jednadvaceti letech postaven před těžký úkol: zabezpečit celou rodinu, a to jako její nejmladší člen. Tehdy jsem vydělával cca. 20.000 Kč měsíčně, ale výdaje dvou rodin (povinné platby) byly 60.000 Kč, tzn. – 40.000 Kč měsíčně. Musel jsem rychle jednat, abych sebe a rodinu nedostal do problémů.

Zlom přišel v listopadu 2009, kdy jsem absolvoval v Luhačovicích dvoudenní seminář Roberta Stuchlíka, autora knihy Tým snů, a 2 hodiny jsme věnovali filmu Tajemství (The Secret). Uvědomil jsem si, že vše je možné, pokud chci a vytrvám a tehdy jsem si na 100 Kč bankovku napsal 100.000 Kč měsíčně, jak to udělal pan Jack Canfield s jedním dolarem právě ve filmu Tajemství. Dlouho žádný nápad nepřicházel, až snad za měsíc mě napadla myšlenka pomáhat klientům tím, že jim ušetřím a z ušetřených prostředků zabezpečím něco, co potřebují, a přitom pomohu i sobě.

Ono je totiž velmi důležité v našem oboru, aby platila rovnice WIN vs. WIN.

A právě tehdy v roce 2009 jsem vymyslel možnosti, jak by klienti mohli ušetřit a z ušetřených prostředků pokrýt svá přání nebo se k nim alespoň více přiblížit. Získal jsem tak i klienty, kteří neměli ani korunu měsíčně na svá přání, a přesto jsem jim dokázal pomoci, tím jsem pomohl i rodině a od toho okamžiku jsem věděl, že to zvládnu.

Tehdy jsem založil weby www.karelmacalik.cz a www.svobodnefinance.cz, abych klientům mohl představit možnosti úspor.

Veškeré informace naleznete také na stránkách Karel Macalík, Stránka Finanční gramotnosti na Facebooku, Twitter – Karel Macalík, Videa o financích na Youtube – Karel Macalík

 

Kontakt

 

email: karelmacalik@karelmacalik.cz

telefon: 721 709 262

Kancelář: nám. T. G. Masaryka 588, 760 01  Zlín

Adresa dle živnostenského rejstříku: Zálešná I. 1102, 760 01 Zlín

IČ: 72006480

DIČ: CZ8803014539 nejsem plátce DPH

ÚOOÚ: registrační číslo 00049538 ze dne 5.11.2013

zapsán v živnostenském rejstříku u Magistrátu města Zlína – odbor živnostenský náměstí Míru 12, od 1. srpna 2006, ev. číslo ŽL: 370502-68131

Investiční a penzijní produkty zprostředkováváme jako vázaný zástupce zapsaný v registru ČNB pod IČ: 72006480 a zároveň registrovaný pod investičním zprostředkovatelem Broker Trust, a.s. IČ: 26439719.

Pojistné produkty zprostředkováváme jako podřízený pojišťovací zprostředkovatel zapsaný v registru ČNB pod č. 047742PPZ a zároveň registrovaný pod pojišťovacím agentem Broker Trust, a.s. 032585PA.

Spotřebitelské úvěry zprostředkováváme jako vázaný zástupce zapsaný v registru ČNB pod IČO: 72006480 a zároveň registrovaný pod samostatným zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů Broker Trust, a.s. IČ: 26439719.

Bližší informace získáte http://www.brokertrust.cz/proklienty

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

8 tipů, jak ušetřit peníze

zpracováním osobních údajů