Nemovitosti se vyplatí pronajímat spíše dlouhodobě
29. 08. 2018

Nemovitosti se vyplatí pronajímat spíše dlouhodobě

Říká se, že nákup nemovitostí je jednou z nejlepších investic. Kromě samotné hodnoty nemovitého majetku, kterou lze ještě zvyšovat chytrými stavebními zásahy a úpravami, je výhodou možnost zhodnocovat investici průběžně, pomocí pronájmu. Zatímco v současnosti je trendem pronajímat byty a domy krátkodobě přes různé webové portály, ekonomové se zastávají spíše dlouhodobého pronájmu.

S rostoucím turistickým ruchem a všudypřítomným internetem se zvyšuje také počet krátkodobě pronajímaných bytů. Nejčastěji se pro pronajímání používá celosvětová platforma Airbnb. Ačkoli je vidina rychlého výdělku lákavá, experti jsou z dlouhodobého hlediska opatrnější.

 

Ne každá lokalita se hodí pro pronájem zahraničním turistům

Výhodnost a možnost pronájmu cestovatelům závisí například na regionu. Oblastí vytěžovaných zahraničními turisty u nás zase není tolik. Pronajímání našincům už se pak vzhledem ke konkurenci a finančním možnostem nemusí tolik vyplatit. Byty v atraktivních lokalitách mohou být zase náročnější na průběžné náklady na provoz.

Český statistický úřad uvádí, že například v Praze stráví zahraniční turista v průměru 2-3 noci. Plné vytížení bytu je i při sebelepší propagaci velice obtížné, ne-li nemožné. Je pak potřeba si spočítat, nakolik se takový krátkodobý pronájem vyplatí.

 

Pozor na přidružené náklady a celkové nároky na péči

Samotné pronajímání navíc vyžaduje poměrně velké úsilí a generuje nemalé množství vedlejších nákladů. Abyste mohli konkurovat ostatním nabídkám, je třeba pronajímání bytu věnovat spoustu vlastního času, vše dobře organizovat a investovat do propagace.

Nabídka vystavená na internetu musí mít prezentační potenciál a splňovat řadu podmínek stanovených webovou službou. Už to je samo o sobě investice, i když nejdříve jednorázová. Vše dobře nafotit, založit si osobní profil, nastavit správně pravidla, pravdivě a zároveň atraktivně místo představit. Ale také svými kanály informaci úspěšně šířit.

To, jak se o své nájemníky budete starat, se později projeví na hodnocení spokojenosti a vrátí se v dalším zájmu o nemovitost. Půjde o péči o byt samotný, úklid a funkčnost příslušenství, vyprané povlečení a ručníky, dostupnost hygienických potřeb, nádobí, ale také hýčkání hostů drobnými pozornostmi. Samozřejmostí je předávání a přebírání klíčů a komunikace s hosty, z větší části cizojazyčná.

 

Nevyhýbejte se placení daně ze zisku

Při pronajímání nemovitosti se na osobu, která vykazuje zisk, samozřejmě vztahuje povinnost platit z výdělku daň. Česká finanční správa už avizovala, že se zaměří na ty, kdo se placení této daně doposud vyhýbali.

Dalším finančním závazkem je turistická daň placená úřadům v dané lokalitě. Také tu se někteří snaží ignorovat, ale pozdější postihy za takovou strategii určitě nestojí.

 

Dlouhodobý pronájem je pro investici vhodnější

Rýžování skrze krátkodobé pronájmy hostům ze zahraničí se bohužel negativně promítá do cen nemovitostí. Ačkoli to pro majitele nemovitostí může být na první pohled dobrá zpráva, udržování vysoké cenové hladiny touto cestou je pouze uměle vyvolané a nesvědčí o skutečné hodnotě bytu. Úřady v mnoha městech proto už zavádějí regulace takových pronájmů.

Dlouhodobé pronájmy mají celou řadu výhod. Není s nimi tolik starostí, alespoň ne v tak vysoké frekvenci. Dlouhodobě budovaný vztah s nájemníkem nejenže posiluje pouto vzájemné důvěry při správě bytu a vyrovnávání finančních závazků, ale rovněž předchází problémům s lidmi, žijícími v nejbližším okolí. Turisté mohou mít jiné priority, nežli vycházet dobře se sousedy, které oni sami uvidí možná jedinkrát v životě. S chováním hostů mohou souviset také hůře prokazatelné škody na majetku, které se postupně mohou nasčítat.

Výhodnost a vhodnost krátkodobého pronajímání v kontrastu s nalezením solidního nájemce je tedy třeba důkladně propočítat a zvážit.

Karel Macalík
Autor: Karel Macalík

Jmenuji se Karel Macalík.

Ve finanční branži působím od roku 2006. Pomáhám všem klientům s pojištěním, investicemi, hypotékami, ale také s úsporami (elektřina, plyn, běžné účty, spořící účty). Všechny důležité úspory najdete v menu v položce možnosti úspor.

Od roku 2006 do roku 2009 jsem toho mnoho ve finanční sféře nevěděl a spoléhal se na svého otce Ing. Karla Macalíka, který měl velké zkušenosti v oboru finančního poradenství. Když v roce 2009 zemřel, byl jsem ve svých jednadvaceti letech postaven před těžký úkol: zabezpečit celou rodinu, a to jako její nejmladší člen. Tehdy jsem vydělával cca. 20.000 Kč měsíčně, ale výdaje dvou rodin (povinné platby) byly 60.000 Kč, tzn. – 40.000 Kč měsíčně. Musel jsem rychle jednat, abych sebe a rodinu nedostal do problémů.

Zlom přišel v listopadu 2009, kdy jsem absolvoval v Luhačovicích dvoudenní seminář Roberta Stuchlíka, autora knihy Tým snů, a 2 hodiny jsme věnovali filmu Tajemství (The Secret). Uvědomil jsem si, že vše je možné, pokud chci a vytrvám a tehdy jsem si na 100 Kč bankovku napsal 100.000 Kč měsíčně, jak to udělal pan Jack Canfield s jedním dolarem právě ve filmu Tajemství. Dlouho žádný nápad nepřicházel, až snad za měsíc mě napadla myšlenka pomáhat klientům tím, že jim ušetřím a z ušetřených prostředků zabezpečím něco, co potřebují, a přitom pomohu i sobě.

Ono je totiž velmi důležité v našem oboru, aby platila rovnice WIN vs. WIN.

A právě tehdy v roce 2009 jsem vymyslel možnosti, jak by klienti mohli ušetřit a z ušetřených prostředků pokrýt svá přání nebo se k nim alespoň více přiblížit. Získal jsem tak i klienty, kteří neměli ani korunu měsíčně na svá přání, a přesto jsem jim dokázal pomoci, tím jsem pomohl i rodině a od toho okamžiku jsem věděl, že to zvládnu.

Tehdy jsem založil weby www.karelmacalik.cz a www.svobodnefinance.cz, abych klientům mohl představit možnosti úspor.

Veškeré informace naleznete také na stránkách Karel Macalík, Stránka Finanční gramotnosti na Facebooku, Twitter – Karel Macalík, Videa o financích na Youtube – Karel Macalík

 

Kontakt

 

email: karelmacalik@karelmacalik.cz

telefon: 721 709 262

Kancelář: nám. T. G. Masaryka 588, 760 01  Zlín

Adresa dle živnostenského rejstříku: Zálešná I. 1102, 760 01 Zlín

IČ: 72006480

DIČ: CZ8803014539 nejsem plátce DPH

ÚOOÚ: registrační číslo 00049538 ze dne 5.11.2013

zapsán v živnostenském rejstříku u Magistrátu města Zlína – odbor živnostenský náměstí Míru 12, od 1. srpna 2006, ev. číslo ŽL: 370502-68131

Investiční a penzijní produkty zprostředkováváme jako vázaný zástupce zapsaný v registru ČNB pod IČ: 72006480 a zároveň registrovaný pod investičním zprostředkovatelem Broker Trust, a.s. IČ: 26439719.

Pojistné produkty zprostředkováváme jako podřízený pojišťovací zprostředkovatel zapsaný v registru ČNB pod č. 047742PPZ a zároveň registrovaný pod pojišťovacím agentem Broker Trust, a.s. 032585PA.

Spotřebitelské úvěry zprostředkováváme jako vázaný zástupce zapsaný v registru ČNB pod IČO: 72006480 a zároveň registrovaný pod samostatným zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů Broker Trust, a.s. IČ: 26439719.

Bližší informace získáte http://www.brokertrust.cz/proklienty

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

8 tipů, jak ušetřit peníze

zpracováním osobních údajů