Neplatící nájemník se odmítá vystěhovat
05. 06. 2019

Neplatící nájemník se odmítá vystěhovat

Spousta Čechů využívá možnosti pronajímat nemovitost. Přes mnohé výhody má pronájem bytu i rizika a nevýhody. Jedním z rizik je možnost, že nájemník nebude majiteli svůj pobyt v jeho nemovitosti splácet a na vypovězení z nemovitosti bude reagovat záporně. Má tato situace východisko? Je jí možné nějak předcházet?

Pokud nájemník dlouhodobě nesplácí nájemné, hrozí majiteli bytu kromě ztráty peněz i to, že se nebude chtít odstěhovat a bude mu tím nemovitost blokovat v dalším možném užívání. S několika základními znalostmi z právního odvětví se lze této situaci vyhnout, je ale nutné je znát již při sepisování nájemní smlouvy.

 

Kdy je možné dát nájemníkovi výpověď

Neplacení nájemného je zákonným důvodem k výpovědi nájemníka z bytu. Výpověď má tříměsíční výpovědní lhůtu. Ta běží od prvního dne v měsíci následujícím po tom, ve kterém nájemník výpověď obdržel. Okamžitou výpověď lze dát nájemníkovi, který nezaplatil tři měsíční nájmy v plné výši. Pokud zaplatil pouze část, okamžitou výpověď mu pronajímatel dát nemůže.

 

Jak musí výpověď vypadat, aby byla platná?

Výpověď musí mít písemnou formu a obsahovat konkrétní důvody, proč se má nájemník vystěhovat. Také je potřeba v ní nájemníka informovat, že má právo se proti ní ohradit nebo se obrátit na soud, aby přezkoumal, zda je výpověď oprávněná.

 

Nájemník na výpověď nereaguje a stále neplatí, pomůže soud?

Jednou z možností, jak řešit tuto situaci, je obrátit se na soud. Jedná se o žalobu na vyklizení nemovitosti.

Je však potřeba počítat s časovou náročností a nejistým výsledkem tohoto procesu. Soudní proces může trvat měsíce až roky a v případě hypotéky je povinnost ji splácet stále na majiteli, i když v bytě bydlí někdo jiný.

Nájemník také může vyhlásit osobní bankrot a majitel nemovitosti tak svoje peníze nejspíš nikdy neuvidí.

 

Co musí obsahovat nájemní smlouva, aby byl neplatící nájemník vystěhovatelný ještě před rozhodnutím soudu?

Při sepisování nájemní smlouvy lze prostřednictvím notáře sepsat dohodu se svolením vykonatelnosti, která obsahuje doložku přímé exekuční vykonatelnosti. Majitel nemovitosti se tak může vyhnout dlouhému čekání na rozhodnutí soudu a neplatícího nájemníka vystěhovat i bez něj.

 

Pozor na nezákonné jednání

V případě, že pronajímatel nemá v nájemní smlouvě doložku přímé exekuční vykonatelnosti a nájemníkovi bude chtít k vystěhování dopomoci násilím nebo třeba odpojením elektřiny, aby se vyhnul soudnímu jednání, dopouští se trestné činnosti.

Již několikrát zmíněné svízelné situaci, kdy se nájemník nechce vystěhovat z bytu a neplatí nájemné, se dá tedy předejít už při sepisování nájemní smlouvy. Přidáním dohody se svolením vykonatelnosti obsahující doložku exekuční vykonatelnosti.

Nepřipraví-li se pronajímatel na tuto situaci předem, postupuje zpravidla následujícím způsobem. Nájemníka písemně upomene. Po případném nezaplacení tří celých nájemných může majitel bytu dát nájemníkovi písemnou výpověď z bytu. Nereaguje-li nájemník nebo protestuje, může podat pronajímatel žalobu na vyklizení nemovitosti.

Karel Macalík
Autor: Karel Macalík

Jmenuji se Karel Macalík.

Ve finanční branži působím od roku 2006. Pomáhám všem klientům s pojištěním, investicemi, hypotékami, ale také s úsporami (elektřina, plyn, běžné účty, spořící účty). Všechny důležité úspory najdete v menu v položce možnosti úspor.

Od roku 2006 do roku 2009 jsem toho mnoho ve finanční sféře nevěděl a spoléhal se na svého otce Ing. Karla Macalíka, který měl velké zkušenosti v oboru finančního poradenství. Když v roce 2009 zemřel, byl jsem ve svých jednadvaceti letech postaven před těžký úkol: zabezpečit celou rodinu, a to jako její nejmladší člen. Tehdy jsem vydělával cca. 20.000 Kč měsíčně, ale výdaje dvou rodin (povinné platby) byly 60.000 Kč, tzn. – 40.000 Kč měsíčně. Musel jsem rychle jednat, abych sebe a rodinu nedostal do problémů.

Zlom přišel v listopadu 2009, kdy jsem absolvoval v Luhačovicích dvoudenní seminář Roberta Stuchlíka, autora knihy Tým snů, a 2 hodiny jsme věnovali filmu Tajemství (The Secret). Uvědomil jsem si, že vše je možné, pokud chci a vytrvám a tehdy jsem si na 100 Kč bankovku napsal 100.000 Kč měsíčně, jak to udělal pan Jack Canfield s jedním dolarem právě ve filmu Tajemství. Dlouho žádný nápad nepřicházel, až snad za měsíc mě napadla myšlenka pomáhat klientům tím, že jim ušetřím a z ušetřených prostředků zabezpečím něco, co potřebují, a přitom pomohu i sobě.

Ono je totiž velmi důležité v našem oboru, aby platila rovnice WIN vs. WIN.

A právě tehdy v roce 2009 jsem vymyslel možnosti, jak by klienti mohli ušetřit a z ušetřených prostředků pokrýt svá přání nebo se k nim alespoň více přiblížit. Získal jsem tak i klienty, kteří neměli ani korunu měsíčně na svá přání, a přesto jsem jim dokázal pomoci, tím jsem pomohl i rodině a od toho okamžiku jsem věděl, že to zvládnu.

Tehdy jsem založil weby www.karelmacalik.cz a www.svobodnefinance.cz, abych klientům mohl představit možnosti úspor.

Veškeré informace naleznete také na stránkách Karel Macalík, Stránka Finanční gramotnosti na Facebooku, Twitter – Karel Macalík, Videa o financích na Youtube – Karel Macalík

 

Kontakt

 

email: karelmacalik@karelmacalik.cz

telefon: 721 709 262

Kancelář: nám. T. G. Masaryka 588, 760 01  Zlín

Adresa dle živnostenského rejstříku: Zálešná I. 1102, 760 01 Zlín

IČ: 72006480

DIČ: CZ8803014539 nejsem plátce DPH

ÚOOÚ: registrační číslo 00049538 ze dne 5.11.2013

zapsán v živnostenském rejstříku u Magistrátu města Zlína – odbor živnostenský náměstí Míru 12, od 1. srpna 2006, ev. číslo ŽL: 370502-68131

Investiční a penzijní produkty zprostředkováváme jako vázaný zástupce zapsaný v registru ČNB pod IČ: 72006480 a zároveň registrovaný pod investičním zprostředkovatelem Broker Trust, a.s. IČ: 26439719.

Pojistné produkty zprostředkováváme jako podřízený pojišťovací zprostředkovatel zapsaný v registru ČNB pod č. 047742PPZ a zároveň registrovaný pod pojišťovacím agentem Broker Trust, a.s. 032585PA.

Spotřebitelské úvěry zprostředkováváme jako vázaný zástupce zapsaný v registru ČNB pod IČO: 72006480 a zároveň registrovaný pod samostatným zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů Broker Trust, a.s. IČ: 26439719.

Bližší informace získáte http://www.brokertrust.cz/proklienty

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

8 tipů, jak ušetřit peníze

zpracováním osobních údajů