S novým školním rokem začíná kolotoč výdajů
30. 08. 2017

S novým školním rokem začíná kolotoč výdajů

Začátek září. Končí prázdniny. Novopečení prvňáčci se nemohou dočkat. Rodiče se na jednu stranu těší, že nebudou každý všední den muset řešit hlídání dětí, na druhou zápasí s oprávněnou obavou, kolik je taková úleva na sklonku léta bude stát.

Pohled na rodinný rozpočet a stav bankovního konta po dovolenkovém létě nepatří k oblíbeným kratochvílím. Ale čas, kdy je potřeba čelit skutečnosti a vše srovnat, než začne více než třičtvrtěroční všední režim, dříve či později nastane.

K pravidelným výdajům přibudou jednorázové a nezřídka také nové náklady. Je třeba začít myslet na finanční stránku.


Rodiče prvňáčků čekají nové výdaje


Největší finanční změna čeká rodiny, jejichž dítě či, v případě vícerčat, děti vstoupí do školní brány vůbec prvně. Jsou to náklady, které se objevily zčistajasna.

Nejdříve se podívejme na relativně jednorázové platby. Především jde o výbavu, jako je školní aktovka, přezůvky, pouzdro na psací potřeby, láhev na pití, krabičky na svačinu, ručník a podobně. Cena těchto věcí se dá stlačit pár desítek korun pod dva tisíce.

Přes tisícovku se vyhoupnou výukové potřeby, jako jsou různé sešity, obaly, desky, psací potřeby a pomůcky pro výtvarnou výchovu.

Jsou tu ale ještě pohybové aktivity. Oblečení a obuv na ven a do tělocvičny, vybavení do bazénu. Plus minus půl druhého tisíce.


Co dále platí rodiče již vybaveného školáka


Z dítěte je právoplatný školák, připravený na první pololetí. Stálo nás to něco přes čtyři tisíce. Nastal čas, seznámit se s dalšími výdaji, tentokrát spíše pravidelného rázu.

Školní jídelna. Ceny jídel jsou dotované, takže na nich rodina nakonec neprodělá. Přesto se jedná o jistou změnu v zaběhlém režimu, na kterou je dobré být připraveni.

Pokud bude dítě chodit do družiny, i tady je nutné počítat s paušálním poplatkem. Ačkoli není vysoký, jde o další zápornou cifru.

K tomu všemu se přidá třídní fond, ze kterého se budou platit různé kulturní a další akce. A časem se do rodinné rutiny přikradou také zájmové kroužky.


Co dál?


Pokud se z prvňáka stane druhák, z druháka třeťák a tak dále, náklady se budou pohybovat na více či méně podobné hranici.

Něco dítěti zůstane z předchozího ročníku, z něčeho vyroste, něco se spotřebuje, něco ztratí. Budou se postupně měnit náklady na výukové pomůcky. Na kroužky a vybavení do nich.

Přespolní žáci budou potřebovat také odvoz, ať už autem s rodiči nebo u starších potomků dojíždění hromadnou dopravou.


A co je vlastně předtím?


Ještě než se dítě stane školákem, učiní jeden důležitý mezikrok k samostatnosti. Tím je mateřská škola.

Také školka vyžaduje úpravu rozpočtu. Vstupní náklady sice nejsou až tak vysoké, ale nemusí být ani zanedbatelné. Zahrnují ložní prádlo pro děti, které přes poledne spí ve školce. Přezůvky, toaletní potřeby. A také oblečení a obuv na venkovní i vnitřní aktivity.

Novým známým s nataženou dlaní v rodinném rozpočtu se stává stravné a školkovné. U posledně jmenovaného poplatku je alespoň výhodou, že jej lze v daňovém období započítat do základu daně. Měsíční součet obou položek se ve státní školce může pohybovat kolem patnácti stovek.

Jak vyplývá z našeho dnešního článku, finanční zátěž spojená se školní a předškolní docházkou rozhodně není bezvýznamná. Je důležité se na ni náležitě připravit a vyhradit jí v rodinném rozpočtu náležité místo.

Karel Macalík
Autor: Karel Macalík

Jmenuji se Karel Macalík.

Ve finanční branži působím od roku 2006. Pomáhám všem klientům s pojištěním, investicemi, hypotékami, ale také s úsporami (elektřina, plyn, běžné účty, spořící účty). Všechny důležité úspory najdete v menu v položce možnosti úspor.

Od roku 2006 do roku 2009 jsem toho mnoho ve finanční sféře nevěděl a spoléhal se na svého otce Ing. Karla Macalíka, který měl velké zkušenosti v oboru finančního poradenství. Když v roce 2009 zemřel, byl jsem ve svých jednadvaceti letech postaven před těžký úkol: zabezpečit celou rodinu, a to jako její nejmladší člen. Tehdy jsem vydělával cca. 20.000 Kč měsíčně, ale výdaje dvou rodin (povinné platby) byly 60.000 Kč, tzn. – 40.000 Kč měsíčně. Musel jsem rychle jednat, abych sebe a rodinu nedostal do problémů.

Zlom přišel v listopadu 2009, kdy jsem absolvoval v Luhačovicích dvoudenní seminář Roberta Stuchlíka, autora knihy Tým snů, a 2 hodiny jsme věnovali filmu Tajemství (The Secret). Uvědomil jsem si, že vše je možné, pokud chci a vytrvám a tehdy jsem si na 100 Kč bankovku napsal 100.000 Kč měsíčně, jak to udělal pan Jack Canfield s jedním dolarem právě ve filmu Tajemství. Dlouho žádný nápad nepřicházel, až snad za měsíc mě napadla myšlenka pomáhat klientům tím, že jim ušetřím a z ušetřených prostředků zabezpečím něco, co potřebují, a přitom pomohu i sobě.

Ono je totiž velmi důležité v našem oboru, aby platila rovnice WIN vs. WIN.

A právě tehdy v roce 2009 jsem vymyslel možnosti, jak by klienti mohli ušetřit a z ušetřených prostředků pokrýt svá přání nebo se k nim alespoň více přiblížit. Získal jsem tak i klienty, kteří neměli ani korunu měsíčně na svá přání, a přesto jsem jim dokázal pomoci, tím jsem pomohl i rodině a od toho okamžiku jsem věděl, že to zvládnu.

Tehdy jsem založil weby www.karelmacalik.cz a www.svobodnefinance.cz, abych klientům mohl představit možnosti úspor.

Veškeré informace naleznete také na stránkách Karel Macalík, Stránka Finanční gramotnosti na Facebooku, Twitter – Karel Macalík, Videa o financích na Youtube – Karel Macalík

 

Kontakt

 

email: karelmacalik@karelmacalik.cz

telefon: 721 709 262

Kancelář: nám. T. G. Masaryka 588, 760 01  Zlín

Adresa dle živnostenského rejstříku: Zálešná I. 1102, 760 01 Zlín

IČ: 72006480

DIČ: CZ8803014539 nejsem plátce DPH

ÚOOÚ: registrační číslo 00049538 ze dne 5.11.2013

zapsán v živnostenském rejstříku u Magistrátu města Zlína – odbor živnostenský náměstí Míru 12, od 1. srpna 2006, ev. číslo ŽL: 370502-68131

Investiční a penzijní produkty zprostředkováváme jako vázaný zástupce zapsaný v registru ČNB pod IČ: 72006480 a zároveň registrovaný pod investičním zprostředkovatelem Broker Trust, a.s. IČ: 26439719.

Pojistné produkty zprostředkováváme jako podřízený pojišťovací zprostředkovatel zapsaný v registru ČNB pod č. 047742PPZ a zároveň registrovaný pod pojišťovacím agentem Broker Trust, a.s. 032585PA.

Spotřebitelské úvěry zprostředkováváme jako vázaný zástupce zapsaný v registru ČNB pod IČO: 72006480 a zároveň registrovaný pod samostatným zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů Broker Trust, a.s. IČ: 26439719.

Bližší informace získáte http://www.brokertrust.cz/proklienty

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

8 tipů, jak ušetřit peníze

zpracováním osobních údajů