Zranění při nehodě - víte, na jakou finanční kompenzaci máte nárok?
11. 09. 2019

Zranění při nehodě - víte, na jakou finanční kompenzaci máte nárok?

Prásk. Ohlušující rána a pak krátké ticho, ve kterém se tají dech. Pár přelomových vteřin. Okamžik, který může změnit úplně vše. V lepším případě to odnesou jen odřené plechy. V tom horším se k vám během pár minut začnout sjíždět záchranáři, policisté a možná i hasiči.

V prvních týdnech po nehodě je vám možná jedno, jak takovou situaci řešit s pojišťovnou. Důležitější je zdraví vás nebo vašich blízkých. Jenže po pár měsících zjistíte, že vaše zranění vás omezuje v pracovním výkonu, platíte nehorázné sumy za léky a nejrůznější vyšetření nebo za  cesty k lékařům. Váš partner si musí brát kvůli vám často dovolenou nebo ošetřovačku, aby se někdo postaral o nemocné děti, dům nebo byt. A přitom jste ani nebyli viníci nehody.

V tu chvíli začnete dumat, jak zaplatíte za příští nájem nebo hypotéku. A co dětem oblečení, boty a kroužky? Bolestné vyplacené od pojišťovny už vám nestačí a začíná být zle. Možná vám nějaký právník poradí, ať dáte viníka nehody k soudu a získate od něj další odškodné. Jenže se tím může roztočit nekonečné kolo soudních tahanic, na které nemáte sílu nebo právě peníze. Co kdybyste soud nakonec nevyhráli?

Naštěstí existuje řešení

A kupodivu docela jednoduché. Myslí na něj Občanský zákoník, který říká, že za nemateriální újmy můžete žádat od viníka nehody odškodnění přes pojišťovnu, u které měl v době nehody sjednané povinné ručení. Zhruba rok poté, co dojde k ustálení vašeho stavu, můžete totiž zažádat o finanční kompenzaci za to, jak vás nehoda celkově ovlivnila.


Požádejte svědky a schovávejte doklady

Ideální je, když ihned po nehodě máte možnost si zajistit fotografie svého zranění a také svědky, kteří v případě potřeby potvrdí, kdo byl skutečným viníkem. Někdy se totiž stává, že viník nehody dává od situace ruce pryč a nechce přiznat svoji vinu. Pro tyhle případy je nejlepší svědky požádat o jméno a kontakt pro případné další řešení. Ale ne vždy se to podaří.

Důležité proto je, abyste si celou dobu od nehody schovávali veškeré doklady související s finančními náklady nejen za léčbu, ale i za cesty do nemocnice a další výdaje. A nejen pro sebe, ale i pro vaše blízké. Vaši blízcí by si například měli psát cesťák, když za vámi cestují do nemocnice. A nejen vám hrozí ušlá mzda ze zaměstnání, pokud o vás musí víc pečovat a uvolňovat se z práce. Prostě schovávejte si doklady i potvrzení od všechno, čím můžete doložit následné řešení vašich zdravotních obtíží a hlavně následků.

Když se kvalita života sníží

Po stabilizování stavu můžete žádat nejen kompenzaci za ušlou mzdu, za léky nebo cesty k lékařům a do nemocnice, ale také za duševní útrapy sebe a svých blízkých. Nebo kvůli snížení kvality života. Když jste třeba před nehodou jezdili rádi na kole a po nehodě už kvůli špatné hybnosti nohou nemůžete, je čas se obrátit na pojišťovnu viníka nehody.

Přeji vám, ať podobnou situaci nikdy v životě řešit nemusíte. Pokud ale přece jen ano a nevíte si rady, obraťte se o pomoc přes stránku s kontakty.

 

Karel Macalík
Autor: Karel Macalík

Jmenuji se Karel Macalík.

Ve finanční branži působím od roku 2006. Pomáhám všem klientům s pojištěním, investicemi, hypotékami, ale také s úsporami (elektřina, plyn, běžné účty, spořící účty). Všechny důležité úspory najdete v menu v položce možnosti úspor.

Od roku 2006 do roku 2009 jsem toho mnoho ve finanční sféře nevěděl a spoléhal se na svého otce Ing. Karla Macalíka, který měl velké zkušenosti v oboru finančního poradenství. Když v roce 2009 zemřel, byl jsem ve svých jednadvaceti letech postaven před těžký úkol: zabezpečit celou rodinu, a to jako její nejmladší člen. Tehdy jsem vydělával cca. 20.000 Kč měsíčně, ale výdaje dvou rodin (povinné platby) byly 60.000 Kč, tzn. – 40.000 Kč měsíčně. Musel jsem rychle jednat, abych sebe a rodinu nedostal do problémů.

Zlom přišel v listopadu 2009, kdy jsem absolvoval v Luhačovicích dvoudenní seminář Roberta Stuchlíka, autora knihy Tým snů, a 2 hodiny jsme věnovali filmu Tajemství (The Secret). Uvědomil jsem si, že vše je možné, pokud chci a vytrvám a tehdy jsem si na 100 Kč bankovku napsal 100.000 Kč měsíčně, jak to udělal pan Jack Canfield s jedním dolarem právě ve filmu Tajemství. Dlouho žádný nápad nepřicházel, až snad za měsíc mě napadla myšlenka pomáhat klientům tím, že jim ušetřím a z ušetřených prostředků zabezpečím něco, co potřebují, a přitom pomohu i sobě.

Ono je totiž velmi důležité v našem oboru, aby platila rovnice WIN vs. WIN.

A právě tehdy v roce 2009 jsem vymyslel možnosti, jak by klienti mohli ušetřit a z ušetřených prostředků pokrýt svá přání nebo se k nim alespoň více přiblížit. Získal jsem tak i klienty, kteří neměli ani korunu měsíčně na svá přání, a přesto jsem jim dokázal pomoci, tím jsem pomohl i rodině a od toho okamžiku jsem věděl, že to zvládnu.

Tehdy jsem založil weby www.karelmacalik.cz a www.svobodnefinance.cz, abych klientům mohl představit možnosti úspor.

Veškeré informace naleznete také na stránkách Karel Macalík, Stránka Finanční gramotnosti na Facebooku, Twitter – Karel Macalík, Videa o financích na Youtube – Karel Macalík

 

Kontakt

 

email: karelmacalik@karelmacalik.cz

telefon: 721 709 262

Kancelář: nám. T. G. Masaryka 588, 760 01  Zlín

Adresa dle živnostenského rejstříku: Zálešná I. 1102, 760 01 Zlín

IČ: 72006480

DIČ: CZ8803014539 nejsem plátce DPH

ÚOOÚ: registrační číslo 00049538 ze dne 5.11.2013

zapsán v živnostenském rejstříku u Magistrátu města Zlína – odbor živnostenský náměstí Míru 12, od 1. srpna 2006, ev. číslo ŽL: 370502-68131

Investiční a penzijní produkty zprostředkováváme jako vázaný zástupce zapsaný v registru ČNB pod IČ: 72006480 a zároveň registrovaný pod investičním zprostředkovatelem Broker Trust, a.s. IČ: 26439719.

Pojistné produkty zprostředkováváme jako podřízený pojišťovací zprostředkovatel zapsaný v registru ČNB pod č. 047742PPZ a zároveň registrovaný pod pojišťovacím agentem Broker Trust, a.s. 032585PA.

Spotřebitelské úvěry zprostředkováváme jako vázaný zástupce zapsaný v registru ČNB pod IČO: 72006480 a zároveň registrovaný pod samostatným zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů Broker Trust, a.s. IČ: 26439719.

Bližší informace získáte http://www.brokertrust.cz/proklienty

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

8 tipů, jak ušetřit peníze

zpracováním osobních údajů