Co můžete dělat, pokud vám končí fixace hypotéky?
14. 11. 2023

Co můžete dělat, pokud vám končí fixace hypotéky?

Přichází konec fixace vaší hypotéky a nejste si jistí, co dělat dál? Nebojte se, nejste v tom sami! Tento článek vám ukáže, jaké možnosti máte k dispozici. Zjistěte, jak efektivně porovnat nabídky od různých bank, zda se vyplatí refinancovat či zda existují alternativní řešení, která by vám mohla lépe vyhovovat. 

Porovnání nabídek od různých bank: Klíč k lepším podmínkám 

Když vám končí fixace hypotéky, je čas přemýšlet o tom, co bude následovat. Jednou z prvních věcí, kterou byste měli udělat, je porovnání nabídek od různých bank. To vám může pomoci získat lepší úrokové sazby a podmínky, což může významně ovlivnit vaše měsíční splátky a celkové náklady na hypotéku. Začněte tím, že si vyžádáte aktuální nabídky od několika bank a pečlivě je prozkoumat. Dbejte na to, abyste porovnávali nabídky se stejnými parametry - například délkou fixace, úrokovou sazbou a dalšími poplatky.

Některé banky mohou nabízet lákavě nízké úrokové sazby, ale mohou být spojeny s vyššími poplatky nebo méně výhodnými podmínkami. Je důležité se podívat nejen na úrokovou sazbu, ale i na celkové náklady hypotéky, tedy RPSN. Zvažte i možnost osobního jednání s odborníkem na finance, který vám může nabídnout individuální podmínky nebo vám pomůže lépe pochopit jednotlivé aspekty nabídek.

Refinancování hypotéky: Kdy se to vyplatí a na co si dát pozor 

Refinancování hypotéky může být skvělým způsobem, jak snížit vaše měsíční splátky nebo zkrátit dobu splácení. Pokud se úrokové sazby od doby, kdy jste si vzali hypotéku, snížily, může refinancování významně ušetřit vaše peníze. Nicméně, je důležité vzít v úvahu všechny související náklady, včetně poplatků za předčasné splacení původní hypotéky a poplatků za zřízení nové.

Pozor, mějte ale na paměti, že od ledna nejspíše přijde změna ve výši poplatku za předčasné splacení hypotéky. Vládní koalice se dohodla, že tento poplatek bude od nového roku až jedno procento ze zbývající částky úvěru. Tato změna může mít významný dopad na celkové náklady refinancování vaší hypotéky. Podle pozměňovacího návrhu bude možný poplatek 0,25 procenta za každý rok do konce fixace, ale nejvýše jedno procento z nesplacené jistiny. Doteď mohly banky účtovat za předčasné splacení hypotéky jen symbolické částky v řádu stovek korun jako administrativní poplatek. Po změně se však tato částka může vyšplhat až na desetitisíce korun, což je významný aspekt, který by měl být vzat v úvahu při rozhodování o refinancování.

Alternativní řešení: Možnosti mimo tradiční bankovní sektor

Kromě standardního refinancování hypotéky existují i další možnosti, které mohou být pro některé klienty výhodnější. Tyto alternativy zahrnují například stavební spoření, úvěry od nebankovních institucí, nebo dokonce soukromé půjčky. Je důležité prozkoumat tyto možnosti, jelikož některé mohou nabízet lepší úrokové sazby nebo flexibilnější podmínky než tradiční banky.

Stavební spoření může být výhodné zejména pro ty, kteří mají již nějakou dobu naspořené prostředky a mohou využít výhodných úrokových sazeb. Nebankovní instituce často nabízejí rychlejší vyřízení úvěru a méně přísné požadavky na zajištění, což může být přínosné pro klienty s méně stabilním příjmem nebo s historií v registrech dlužníků. 

Při hledání alternativních řešení je však klíčové pečlivě zvážit všechny související rizika a náklady, s nebankovními úvěry se často pojí zvýšená rizika. Je proto důležité konzultovat vaše finanční rozhodnutí s odborníkem a zvážit všechny možnosti a jejich důsledky.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv cestu po skončení fixace vaší hypotéky, klíčem k úspěchu je informovanost a pečlivé zvážení všech možností. Vždy je důležité mít na paměti vaše finanční cíle a současnou finanční situaci. Nebojte se vyhledat radu od odborníka ze světa financí a využijte dostupné zdroje, aby vaše rozhodnutí bylo co nejlepší. Pokud budete potřebovat s čímkoliv poradit, neváhejte se na mě obrátit. 

Karel Macalík
Autor: Karel Macalík

Jmenuji se Karel Macalík.

Ve finanční branži působím od roku 2006. Pomáhám všem klientům s pojištěním, investicemi, hypotékami, ale také s úsporami (elektřina, plyn, běžné účty, spořící účty). Všechny důležité úspory najdete v menu v položce možnosti úspor.

Od roku 2006 do roku 2009 jsem toho mnoho ve finanční sféře nevěděl a spoléhal se na svého otce Ing. Karla Macalíka, který měl velké zkušenosti v oboru finančního poradenství. Když v roce 2009 zemřel, byl jsem ve svých jednadvaceti letech postaven před těžký úkol: zabezpečit celou rodinu, a to jako její nejmladší člen. Tehdy jsem vydělával cca. 20.000 Kč měsíčně, ale výdaje dvou rodin (povinné platby) byly 60.000 Kč, tzn. – 40.000 Kč měsíčně. Musel jsem rychle jednat, abych sebe a rodinu nedostal do problémů.

Zlom přišel v listopadu 2009, kdy jsem absolvoval v Luhačovicích dvoudenní seminář Roberta Stuchlíka, autora knihy Tým snů, a 2 hodiny jsme věnovali filmu Tajemství (The Secret). Uvědomil jsem si, že vše je možné, pokud chci a vytrvám a tehdy jsem si na 100 Kč bankovku napsal 100.000 Kč měsíčně, jak to udělal pan Jack Canfield s jedním dolarem právě ve filmu Tajemství. Dlouho žádný nápad nepřicházel, až snad za měsíc mě napadla myšlenka pomáhat klientům tím, že jim ušetřím a z ušetřených prostředků zabezpečím něco, co potřebují, a přitom pomohu i sobě.

Ono je totiž velmi důležité v našem oboru, aby platila rovnice WIN vs. WIN.

A právě tehdy v roce 2009 jsem vymyslel možnosti, jak by klienti mohli ušetřit a z ušetřených prostředků pokrýt svá přání nebo se k nim alespoň více přiblížit. Získal jsem tak i klienty, kteří neměli ani korunu měsíčně na svá přání, a přesto jsem jim dokázal pomoci, tím jsem pomohl i rodině a od toho okamžiku jsem věděl, že to zvládnu.

Tehdy jsem založil weby www.karelmacalik.cz a www.svobodnefinance.cz, abych klientům mohl představit možnosti úspor.

Veškeré informace naleznete také na stránkách Karel Macalík, Stránka Finanční gramotnosti na Facebooku, Twitter – Karel Macalík, Videa o financích na Youtube – Karel Macalík

 

Kontakt

 

email: karelmacalik@karelmacalik.cz

telefon: 721 709 262

Kancelář: nám. T. G. Masaryka 588, 760 01  Zlín

Adresa dle živnostenského rejstříku: Zálešná I. 1102, 760 01 Zlín

IČ: 72006480

DIČ: CZ8803014539 nejsem plátce DPH

ÚOOÚ: registrační číslo 00049538 ze dne 5.11.2013

zapsán v živnostenském rejstříku u Magistrátu města Zlína – odbor živnostenský náměstí Míru 12, od 1. srpna 2006, ev. číslo ŽL: 370502-68131

Investiční a penzijní produkty zprostředkováváme jako vázaný zástupce zapsaný v registru ČNB pod IČ: 72006480 a zároveň registrovaný pod investičním zprostředkovatelem Broker Trust, a.s. IČ: 26439719.

Pojistné produkty zprostředkováváme jako podřízený pojišťovací zprostředkovatel zapsaný v registru ČNB pod č. 047742PPZ a zároveň registrovaný pod pojišťovacím agentem Broker Trust, a.s. 032585PA.

Spotřebitelské úvěry zprostředkováváme jako vázaný zástupce zapsaný v registru ČNB pod IČO: 72006480 a zároveň registrovaný pod samostatným zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů Broker Trust, a.s. IČ: 26439719.

Bližší informace získáte http://www.brokertrust.cz/proklienty

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

8 tipů, jak ušetřit peníze

zpracováním osobních údajů