Digitální peněženka: Alternativa k platebním kartám a hotovosti
06. 05. 2023

Digitální peněženka: Alternativa k platebním kartám a hotovosti

V dnešní době se stále více lidí v Česku obrací k novým platebním metodám, jako je například digitální peněženka. Tu můžete používat namísto klasické platební karty nebo hotovosti. V tomto článku se proto zaměříme na to, jak vlastně digitální peněženka funguje a jaké jsou její výhody.

Co je digitální peněženka a jak ji používat

Digitální peněženka je elektronický nástroj, který umožňuje uživatelům ukládat, přijímat a posílat peníze pomocí mobilních aplikací nebo webových stránek. Díky ní můžete propojit svoje kreditní nebo debetní karty, bankovní účty nebo platební brány a současně ji používat podobně jako klasickou peněženku. Jen namísto fyzických peněz jsou v ní peníze uloženy v digitální formě.

V digitální peněžence můžete mít také uložené své bankovní karty a platit s nimi jednodušeji i v klasickém kamenném obchodě. K platebnímu terminálu přiložíte namísto platební karty svůj chytrý telefon s digitální peněženkou. Platbu potvrdíte otiskem prstu na svém telefonu.

Je to velmi rychlé a snadné. Nemusíte si pamatovat žádný PIN, navíc je platební karta uložená v digitální peněžence bezpečnější. Když vám fyzickou platební kartu někdo ukradne a bude s ní nakupovat po menších částkách, nemusí zadávat PIN. Může tak nakupovat do doby, než krádež zjistíte a kartu zablokujete, anebo ji zablokuje až banka, protože jí bude podezřelé časté a neobvyklé používání.

Digitální peněženka tedy umožňuje uživatelům snadněji a bezpečněji platit za zboží a služby, posílat peníze přátelům či rodině a stejně tak přijímat platby. Některé digitální peněženky nabízí další funkce, jako jsou slevy a bonusy za platby, zprávy o transakcích, historie plateb nebo možnost správy více měn.

Digitální peněženky v Česku: oblíbený a preferovaný platební nástroj

Podle posledních průzkumů používá digitální peněženku při placení v obchodech či v e­‑shopech každý třetí Čech. Nejpopulárnější je u mladých. Ve věkové kategorii 18 až 26 let využívá digitální peněženku dokonce téměř každý druhý.

Většina Čechů si na své digitální peněženky nahrává spíše menší částky, do dvou tisíc korun. Vyšší částky v digitálních peněženkách mají spíše muži, kteří tento platební prostředek také používají častěji než ženy.

Bezpečnost digitálních peněženek a online plateb

Digitální peněženky jsou bezpečným mezičlánkem mezi bankovním účtem a online platbami. Při použití digitální peněženky se nezveřejňují údaje o vašem bankovním účtu nebo platební kartě, což snižuje riziko zneužití těchto informací. Většina poskytovatelů digitálních peněženek používá pokročilé šifrování a bezpečnostní opatření k ochraně vašich údajů a peněžních transakcí.

Změní digitální peněženky způsob placení v Česku?

Použití digitální peněženky přináší uživatelům i další výhody, jako jsou rychlejší a pohodlnější platby, snadný přístup k penězům a možnost sledovat své transakce v reálném čase. Téměř polovina uživatelů používá peněženky především k platbám online, zatímco necelé dvě pětiny jimi platí v kamenných obchodech.

Tři z deseti Čechů jsou podle posledních průzkumů přesvědčeni, že placení digitální peněženkou může v dohledné době nahradit platby v hotovosti. Mladá generace a muži jsou o tom přesvědčeni mnohem jednoznačněji než ženy, senioři a překvapivě i obyvatelé větších měst.

Moderní, pohodlná a bezpečná alternativa

Dnes už je jisté, že digitální peněženky představují skvělou alternativu k platebním kartám nebo hotovosti. Jejich rostoucí popularita, zejména mezi mladou generací, naznačuje, že se stávají stále důležitějším platebním nástrojem.

Stále však nesmíme zapomínat, že ať už využíváme jakékoli platební nástroje, je potřeba dbát na bezpečnost, a také správně a s rozvahou přistupovat ke svým financím, platbám i investicím. Pokud se potřebujete o čemkoliv z této oblasti poradit, neváhejte se na mě obrátit prostřednictvím stránky s mými kontaktními údaji.

Karel Macalík
Autor: Karel Macalík

Jmenuji se Karel Macalík.

Ve finanční branži působím od roku 2006. Pomáhám všem klientům s pojištěním, investicemi, hypotékami, ale také s úsporami (elektřina, plyn, běžné účty, spořící účty). Všechny důležité úspory najdete v menu v položce možnosti úspor.

Od roku 2006 do roku 2009 jsem toho mnoho ve finanční sféře nevěděl a spoléhal se na svého otce Ing. Karla Macalíka, který měl velké zkušenosti v oboru finančního poradenství. Když v roce 2009 zemřel, byl jsem ve svých jednadvaceti letech postaven před těžký úkol: zabezpečit celou rodinu, a to jako její nejmladší člen. Tehdy jsem vydělával cca. 20.000 Kč měsíčně, ale výdaje dvou rodin (povinné platby) byly 60.000 Kč, tzn. – 40.000 Kč měsíčně. Musel jsem rychle jednat, abych sebe a rodinu nedostal do problémů.

Zlom přišel v listopadu 2009, kdy jsem absolvoval v Luhačovicích dvoudenní seminář Roberta Stuchlíka, autora knihy Tým snů, a 2 hodiny jsme věnovali filmu Tajemství (The Secret). Uvědomil jsem si, že vše je možné, pokud chci a vytrvám a tehdy jsem si na 100 Kč bankovku napsal 100.000 Kč měsíčně, jak to udělal pan Jack Canfield s jedním dolarem právě ve filmu Tajemství. Dlouho žádný nápad nepřicházel, až snad za měsíc mě napadla myšlenka pomáhat klientům tím, že jim ušetřím a z ušetřených prostředků zabezpečím něco, co potřebují, a přitom pomohu i sobě.

Ono je totiž velmi důležité v našem oboru, aby platila rovnice WIN vs. WIN.

A právě tehdy v roce 2009 jsem vymyslel možnosti, jak by klienti mohli ušetřit a z ušetřených prostředků pokrýt svá přání nebo se k nim alespoň více přiblížit. Získal jsem tak i klienty, kteří neměli ani korunu měsíčně na svá přání, a přesto jsem jim dokázal pomoci, tím jsem pomohl i rodině a od toho okamžiku jsem věděl, že to zvládnu.

Tehdy jsem založil weby www.karelmacalik.cz a www.svobodnefinance.cz, abych klientům mohl představit možnosti úspor.

Veškeré informace naleznete také na stránkách Karel Macalík, Stránka Finanční gramotnosti na Facebooku, Twitter – Karel Macalík, Videa o financích na Youtube – Karel Macalík

 

Kontakt

 

email: karelmacalik@karelmacalik.cz

telefon: 721 709 262

Kancelář: nám. T. G. Masaryka 588, 760 01  Zlín

Adresa dle živnostenského rejstříku: Zálešná I. 1102, 760 01 Zlín

IČ: 72006480

DIČ: CZ8803014539 nejsem plátce DPH

ÚOOÚ: registrační číslo 00049538 ze dne 5.11.2013

zapsán v živnostenském rejstříku u Magistrátu města Zlína – odbor živnostenský náměstí Míru 12, od 1. srpna 2006, ev. číslo ŽL: 370502-68131

Investiční a penzijní produkty zprostředkováváme jako vázaný zástupce zapsaný v registru ČNB pod IČ: 72006480 a zároveň registrovaný pod investičním zprostředkovatelem Broker Trust, a.s. IČ: 26439719.

Pojistné produkty zprostředkováváme jako podřízený pojišťovací zprostředkovatel zapsaný v registru ČNB pod č. 047742PPZ a zároveň registrovaný pod pojišťovacím agentem Broker Trust, a.s. 032585PA.

Spotřebitelské úvěry zprostředkováváme jako vázaný zástupce zapsaný v registru ČNB pod IČO: 72006480 a zároveň registrovaný pod samostatným zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů Broker Trust, a.s. IČ: 26439719.

Bližší informace získáte http://www.brokertrust.cz/proklienty

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

8 tipů, jak ušetřit peníze

zpracováním osobních údajů