Hypoteční úrokové sazby i ceny nemovitostí stále rostou. Co s tím?
07. 09. 2021

Hypoteční úrokové sazby i ceny nemovitostí stále rostou. Co s tím?

Ceny nemovitostí stále rostou. Byty, domy a dokonce i chalupy a chaty se pro mnoho z nás staly luxusem, který si jen stěží bez pomoci hypotéky můžeme dovolit. A není se čemu divit. Ceny bytů za poslední dvě desetiletí rostly v průměru o sedm procent ročně, stavebních pozemků o 5,2 procenta a rodinných domů o 4,6 procent ročně.

To znamená, že se od roku 1998 do konce roku 2019 v průměru zvýšily ceny nemovitostí 4,25 krát. Jaká konkrétní čísla to budou za rok 2020 a 2021, to se teprve ukáže. Původně totiž někteří odborníci očekávali, že pandemie způsobí i pokles cen nemovitostí. Jejich prognózy se ale zatím nenaplnily.

Hypotéky a doba fixace úrokové sazby

I přes vzrůstající a často až astronomické ceny nemovitostí každý pátý oslovený uvažuje o koupi nemovitosti a to právě za pomoci hypotéky. Dosud byly totiž alespoň výhodné úrokové sazby. Ty už ale také začaly postupně růst a budou růst dál. 

Na konci roku 2021 se očekává, že se hypoteční úrokové sazby budou pohybovat mezi 2,5 až 3 procenty. Proto pokud o koupi nemovitosti s financováním za pomoci hypotečního úvěru v nejbližší době uvažujete, je vhodné volit delší dobu fixace. Třeba až na deset let. 

Vždy se ale rozhodujte s ohledem na vaši finanční situaci i budoucí plány. Pokud byste totiž chtěli nemovitost spíš jako investici a třeba ji za rok za dva prodat nebo budete hypotéku potřebovat v dohledné době konsolidovat s další hypotékou, je lepší zvolit fixaci kratší.

Pomoc od státu

V průzkumech se dnes až 80 procent dotázaných vyslovuje pro to, že by stát měl lidem v současné době pomoci snadněji získat vlastní bydlení. Nicméně málokdo ví, že stát za určitých podmínek půjčuje na rekonstrukci, koupi bytu i pořízení rodinného domu alespoň mladým rodinám. Úroková sazba činí minimálně jedno procento.

Na rekonstrukci bydlení půjčí až 600 tisíc korun, na koupi bytu nebo družstevního podílu až dva miliony a na pořízení rodinného domku až 2,4 milionu. Za mladou rodinu je považován pár s dětmi, kdy alespoň jednomu z rodičů je do 40 let.

Pandemie ceny nemovitostí nesnížila, změnili jsme se my

Respektive velká část z nás začala více šetřit a také si více uvědomovat i důležitost pojištění pro případy nečekaných životních událostí. Právě ty nejvíc ovlivňují naši (ne)schopnost plnit své finanční závazky.

Také se podepsala na našich představách o bydlení. Někteří si po dlouhém pobytu mezi čtyřmi stěnami svého bytu nebo domu uvědomili, že ho potřebují upravit nebo zrekonstruovat. Jiní zatoužili po větším bydlení, chalupě nebo domu s vlastní zahradou.

Pokud mezi ně patříte i vy a potřebujete zjistit, jaké je pro vás nejvhodnější finanční řešení, ozvěte se přes stránku s kontaktními údaji.

Karel Macalík
Autor: Karel Macalík

Jmenuji se Karel Macalík.

Ve finanční branži působím od roku 2006. Pomáhám všem klientům s pojištěním, investicemi, hypotékami, ale také s úsporami (elektřina, plyn, běžné účty, spořící účty). Všechny důležité úspory najdete v menu v položce možnosti úspor.

Od roku 2006 do roku 2009 jsem toho mnoho ve finanční sféře nevěděl a spoléhal se na svého otce Ing. Karla Macalíka, který měl velké zkušenosti v oboru finančního poradenství. Když v roce 2009 zemřel, byl jsem ve svých jednadvaceti letech postaven před těžký úkol: zabezpečit celou rodinu, a to jako její nejmladší člen. Tehdy jsem vydělával cca. 20.000 Kč měsíčně, ale výdaje dvou rodin (povinné platby) byly 60.000 Kč, tzn. – 40.000 Kč měsíčně. Musel jsem rychle jednat, abych sebe a rodinu nedostal do problémů.

Zlom přišel v listopadu 2009, kdy jsem absolvoval v Luhačovicích dvoudenní seminář Roberta Stuchlíka, autora knihy Tým snů, a 2 hodiny jsme věnovali filmu Tajemství (The Secret). Uvědomil jsem si, že vše je možné, pokud chci a vytrvám a tehdy jsem si na 100 Kč bankovku napsal 100.000 Kč měsíčně, jak to udělal pan Jack Canfield s jedním dolarem právě ve filmu Tajemství. Dlouho žádný nápad nepřicházel, až snad za měsíc mě napadla myšlenka pomáhat klientům tím, že jim ušetřím a z ušetřených prostředků zabezpečím něco, co potřebují, a přitom pomohu i sobě.

Ono je totiž velmi důležité v našem oboru, aby platila rovnice WIN vs. WIN.

A právě tehdy v roce 2009 jsem vymyslel možnosti, jak by klienti mohli ušetřit a z ušetřených prostředků pokrýt svá přání nebo se k nim alespoň více přiblížit. Získal jsem tak i klienty, kteří neměli ani korunu měsíčně na svá přání, a přesto jsem jim dokázal pomoci, tím jsem pomohl i rodině a od toho okamžiku jsem věděl, že to zvládnu.

Tehdy jsem založil weby www.karelmacalik.cz a www.svobodnefinance.cz, abych klientům mohl představit možnosti úspor.

Veškeré informace naleznete také na stránkách Karel Macalík, Stránka Finanční gramotnosti na Facebooku, Twitter – Karel Macalík, Videa o financích na Youtube – Karel Macalík

 

Kontakt

 

email: karelmacalik@karelmacalik.cz

telefon: 721 709 262

Kancelář: nám. T. G. Masaryka 588, 760 01  Zlín

Adresa dle živnostenského rejstříku: Zálešná I. 1102, 760 01 Zlín

IČ: 72006480

DIČ: CZ8803014539 nejsem plátce DPH

ÚOOÚ: registrační číslo 00049538 ze dne 5.11.2013

zapsán v živnostenském rejstříku u Magistrátu města Zlína – odbor živnostenský náměstí Míru 12, od 1. srpna 2006, ev. číslo ŽL: 370502-68131

Investiční a penzijní produkty zprostředkováváme jako vázaný zástupce zapsaný v registru ČNB pod IČ: 72006480 a zároveň registrovaný pod investičním zprostředkovatelem Broker Trust, a.s. IČ: 26439719.

Pojistné produkty zprostředkováváme jako podřízený pojišťovací zprostředkovatel zapsaný v registru ČNB pod č. 047742PPZ a zároveň registrovaný pod pojišťovacím agentem Broker Trust, a.s. 032585PA.

Spotřebitelské úvěry zprostředkováváme jako vázaný zástupce zapsaný v registru ČNB pod IČO: 72006480 a zároveň registrovaný pod samostatným zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů Broker Trust, a.s. IČ: 26439719.

Bližší informace získáte http://www.brokertrust.cz/proklienty

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

8 tipů, jak ušetřit peníze

zpracováním osobních údajů