Jak to teď bude s daní z nabytí nemovitosti a odečitatelnými úroky z hypoték?
17. 06. 2020

Jak to teď bude s daní z nabytí nemovitosti a odečitatelnými úroky z hypoték?

Rozvádí se. Situace, která bolí všechny zúčastněné strany. Ale přece jen má štěstí v neštěstí. Kdo? Moje známá. Kvůli řešení rodinné situace si pro sebe a dceru na konci roku 2019 koupila garsonku. V Praze, za docela velké peníze. A ještě měla podávat daňové přiznání kvůli koupi bytu a platit daň z nabytí nemovitosti.  

 
Daň z nabytí nemovitosti se platí už od roku 2016

Přišla ale koronavirová krize a vláda nyní řeší legislativní změny i v oblasti nemovitostí. Díky tomu nebudou muset lidé, kteří koupili nemovitost od prosince 2019, platit daň z nabytí nemovitosti. Zákon sice ještě není platný, ale v průběhu roku 2020 bude zcela jistě schválen. A to se zpětnou účinností.

Pro posouzení povinnosti platit daň z nabytí nemovitosti bude rozhodující datum zápisu nemovitosti do katastru. Zpětné zrušení této povinnosti se bude týkat nemovitostí zapsaných do katastru od 1. prosince 2019.

Pokud jste tedy nemovitost koupili dřív a vklad do katastru nemovitosti se uskutečnil do 30. listopadu 2019 včetně, máte bohužel „smolíka“. Naopak o “štěstí” můžou mluvit ti, kterým byla nemovitost zapsána do katastru od 1. prosince 2019 a dále.

 
Vratka už zaplacené daně

Pokud jste byli tak rychlí a stihli jste zaplatit daň z nabytí nemovitosti za svůj nový dům nebo byt, který jste si pořídili od prosince 2019 do současné chvíle, budete mít nárok na vrácení zaplacené částky. O vratku ale budete moci pravděpodobně požádat až po nabytí účinnosti zákona.

Očekává se, že plátci daně budou na vratku už zaplacené daně moci uplatnit obecný postup pro vrácení přeplatku podle daňového řádu. Pokud tedy bude skutečně zákon schválen ještě v tomto roce, což je téměř stoprocentně jisté, bude možné o vratitelný přeplatek podle daňového řádu požádat až do 4. ledna 2027. Přeplatek daně musí být správcem daně vrácen pak do 30 dnů od podání žádosti.

 
Bude možné si odečítat úroky z úvěrů na bydlení ze základu daně i nadále?

Vypadá to, že ano. Přesněji to v tuto chvíli vypadá tak, že tato možnost bude ponechána pro nově zakoupené nemovitosti už jen do konce roku 2021, poté už nebude možné uplatnit u nových hypoték úroky z nich jako daňově odečitatelné položky. Na refinancování úvěrů na bydlení se však tohle zákonné nařízení vztahovat nebude, nově refinancované úvěry od 1. ledna 2022 budou stále považovány za „staré“ půjčky na bydlení a stále u nich bude platit možnost uplatnit úroky jako odčitatelnou položku ze základu daně.

 
Podmínky pro prodej nemovitosti se také změní

Součástí nyní diskutovaného zákona by mělo být i prodloužení doby vlastnictví nemovitosti, od které nemusíte platit daň z příjmu, když svoji nemovitost budete prodávat. 

Aktuálně to znamená, že pokud prodáváte svoji nemovitost a nevlastníte ji déle než pět let, musíte uvést příjem z prodeje do svého daňového přiznání. Existují ale výjimky, kdy jste osvobozeni od daně z příjmu při prodeji nemovitosti a tím jsou například situace, když v nemovitosti bydlíte alespoň dva roky, nebo jde o dědictví, případně peníze z prodeje využijete na nákup nové nemovitosti stejné hodnoty.  

Tyto výjimky se měnit nebudou, nicméně potřebná délka vlastnění nemovitosti, abyste byli osvobozeni od daně z příjmu při prodeji nemovitosti, se prodlužuje na nejméně deset let. Tato změna se bude týkat nemovitostí, které nabydete od 1. ledna 2021.

Karel Macalík
Autor: Karel Macalík

Jmenuji se Karel Macalík.

Ve finanční branži působím od roku 2006. Pomáhám všem klientům s pojištěním, investicemi, hypotékami, ale také s úsporami (elektřina, plyn, běžné účty, spořící účty). Všechny důležité úspory najdete v menu v položce možnosti úspor.

Od roku 2006 do roku 2009 jsem toho mnoho ve finanční sféře nevěděl a spoléhal se na svého otce Ing. Karla Macalíka, který měl velké zkušenosti v oboru finančního poradenství. Když v roce 2009 zemřel, byl jsem ve svých jednadvaceti letech postaven před těžký úkol: zabezpečit celou rodinu, a to jako její nejmladší člen. Tehdy jsem vydělával cca. 20.000 Kč měsíčně, ale výdaje dvou rodin (povinné platby) byly 60.000 Kč, tzn. – 40.000 Kč měsíčně. Musel jsem rychle jednat, abych sebe a rodinu nedostal do problémů.

Zlom přišel v listopadu 2009, kdy jsem absolvoval v Luhačovicích dvoudenní seminář Roberta Stuchlíka, autora knihy Tým snů, a 2 hodiny jsme věnovali filmu Tajemství (The Secret). Uvědomil jsem si, že vše je možné, pokud chci a vytrvám a tehdy jsem si na 100 Kč bankovku napsal 100.000 Kč měsíčně, jak to udělal pan Jack Canfield s jedním dolarem právě ve filmu Tajemství. Dlouho žádný nápad nepřicházel, až snad za měsíc mě napadla myšlenka pomáhat klientům tím, že jim ušetřím a z ušetřených prostředků zabezpečím něco, co potřebují, a přitom pomohu i sobě.

Ono je totiž velmi důležité v našem oboru, aby platila rovnice WIN vs. WIN.

A právě tehdy v roce 2009 jsem vymyslel možnosti, jak by klienti mohli ušetřit a z ušetřených prostředků pokrýt svá přání nebo se k nim alespoň více přiblížit. Získal jsem tak i klienty, kteří neměli ani korunu měsíčně na svá přání, a přesto jsem jim dokázal pomoci, tím jsem pomohl i rodině a od toho okamžiku jsem věděl, že to zvládnu.

Tehdy jsem založil weby www.karelmacalik.cz a www.svobodnefinance.cz, abych klientům mohl představit možnosti úspor.

Veškeré informace naleznete také na stránkách Karel Macalík, Stránka Finanční gramotnosti na Facebooku, Twitter – Karel Macalík, Videa o financích na Youtube – Karel Macalík

 

Kontakt

 

email: karelmacalik@karelmacalik.cz

telefon: 721 709 262

Kancelář: nám. T. G. Masaryka 588, 760 01  Zlín

Adresa dle živnostenského rejstříku: Zálešná I. 1102, 760 01 Zlín

IČ: 72006480

DIČ: CZ8803014539 nejsem plátce DPH

ÚOOÚ: registrační číslo 00049538 ze dne 5.11.2013

zapsán v živnostenském rejstříku u Magistrátu města Zlína – odbor živnostenský náměstí Míru 12, od 1. srpna 2006, ev. číslo ŽL: 370502-68131

Investiční a penzijní produkty zprostředkováváme jako vázaný zástupce zapsaný v registru ČNB pod IČ: 72006480 a zároveň registrovaný pod investičním zprostředkovatelem Broker Trust, a.s. IČ: 26439719.

Pojistné produkty zprostředkováváme jako podřízený pojišťovací zprostředkovatel zapsaný v registru ČNB pod č. 047742PPZ a zároveň registrovaný pod pojišťovacím agentem Broker Trust, a.s. 032585PA.

Spotřebitelské úvěry zprostředkováváme jako vázaný zástupce zapsaný v registru ČNB pod IČO: 72006480 a zároveň registrovaný pod samostatným zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů Broker Trust, a.s. IČ: 26439719.

Bližší informace získáte http://www.brokertrust.cz/proklienty

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

8 tipů, jak ušetřit peníze

zpracováním osobních údajů