Pojistěte si auto správně - za havarijní pojištění neplaťte víc než musíte
11. 10. 2021

Pojistěte si auto správně - za havarijní pojištění neplaťte víc než musíte

Určitě i vy znáte někoho, kdo už měl autonehodu. Ať už ji způsobil on nebo někdo jiný. A určitě znáte i někoho, komu vletěla srna nebo dokonce divočák do cesty. Nebo se to možná stalo dokonce i vám.

První situace se řeší na základě povinného ručení, které musí mít ze zákona sjednané každý majitel auta. Druhou situaci jen povinným ručením u pojišťovny nevyřešíte, musíte mít sjednané buď připojištění k povinnému ručení nebo havarijní pojistku.

Povinné ručení je totiž pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla a proto řeší situace, kdy vy způsobíte svým vozem škody na majetku nebo zdraví ostatních. Anebo je způsobí někdo vám. Takže pokud zaviníte nehodu vy, jde finanční krytí z vaší pojistky. Pokud škodu zaviní někdo jiný a způsobí újmu vám, finanční kompenzace jde z pojistky viníka nehody.

Ale pro situace, kdy se srazíte se zvěří nebo havarujete bez účasti dalších osob a škoda je pouze na vašem autě nebo na majetku třetích stran, se vyplatí mít sjednané také havarijní pojištění. To někdy kryje i případné odcizení vozu. Havarijní pojištění se ale vyplatí i pro případy, kdy vás někdo nabourá, od nehody odjede a vy ani policie nedohledáte viníka. Typicky se jedná třeba o “ťukance” na parkovištích obchodních center nebo sídlišť.

Nezapomeňte pravidelně aktualizovat

Stejně jako v případě jiných pojistek je ale potřeba havarijní pojištění aktualizovat. V případě pojištění nemovitostí může dojít k tzv. podpojištění, v případě automobilu zase k situaci, kdy platíte zbytečně moc. Výše pojistného se mimo jiné odvíjí totiž i od ceny automobilu. Jenže narozdíl od nemovitostí ceny automobilů obvykle časem klesají.

U nových aut tak může být hodnota vozu už po třech letech od jeho výroby až o desítky procent nižší. Když nebudete pojištění aktualizovat, budete platit částku odpovídající hodnotě nového auta. Navíc vám pojišťovna v případě škody na vozidle proplatí částku odpovídající aktuální hodnotě vozu a ne částku, na kterou jste si nové auto před několika lety pojistili.

Proto svoji havarijní pojistku aktualizujte nejprve po jednom roce, v dalších letech pak přibližně každé dva roky. Nebo využijte druh pojištění, které se nazývá GAP (Guaranteed Asset Protection = Garantovaná ochrana majetku). To se původně vztahovalo k leasingu, dnes ho však můžete využít jako připojištění k havarijnímu pojištění. Pojištění GAP vám zajistí, že z hlediska pojištění zůstane cena vašeho automobilu stejná až po dobu tří let.

Havarijní pojištění vybírejte podle rozsahu krytí i spoluúčasti

Povinné ručení má zákonem stanovenou dolní hranici limitu krytí v případě pojistné události, tím je 35 milionů korun. U něj pak platí, že čím vyšší limit je, tím je pro majitele vozu pojištění výhodnější.

U havarijního pojištění se volí rozsah krytí a také druh spoluúčasti. Pak už záleží na tom, zda chcete pojistit jen na havárii nebo i na živelní události, odcizení, vandalismus, případně všechno dohromady. Pokud chcete nižší spoluúčast, počítejte s vyšší částkou pojistného. Spoluúčast se pohybuje od nuly do dvaceti procent a stanoví, do jaké výše se budete muset spolupodílet na financování pojistné události.

Závěrem vám proto chci popřát hodně kilometrů bez nehod a taky, abyste tohle vše řešili jen v rámci sjednání nebo aktualizace pojištění a ne v rámci skutečného plnění pojistných událostí. A pokud potřebujete právě se sjednáním nebo aktualizací pojištění pomoci, ozvěte se mi přes stránku s kontaktními údaji.

Karel Macalík
Autor: Karel Macalík

Jmenuji se Karel Macalík.

Ve finanční branži působím od roku 2006. Pomáhám všem klientům s pojištěním, investicemi, hypotékami, ale také s úsporami (elektřina, plyn, běžné účty, spořící účty). Všechny důležité úspory najdete v menu v položce možnosti úspor.

Od roku 2006 do roku 2009 jsem toho mnoho ve finanční sféře nevěděl a spoléhal se na svého otce Ing. Karla Macalíka, který měl velké zkušenosti v oboru finančního poradenství. Když v roce 2009 zemřel, byl jsem ve svých jednadvaceti letech postaven před těžký úkol: zabezpečit celou rodinu, a to jako její nejmladší člen. Tehdy jsem vydělával cca. 20.000 Kč měsíčně, ale výdaje dvou rodin (povinné platby) byly 60.000 Kč, tzn. – 40.000 Kč měsíčně. Musel jsem rychle jednat, abych sebe a rodinu nedostal do problémů.

Zlom přišel v listopadu 2009, kdy jsem absolvoval v Luhačovicích dvoudenní seminář Roberta Stuchlíka, autora knihy Tým snů, a 2 hodiny jsme věnovali filmu Tajemství (The Secret). Uvědomil jsem si, že vše je možné, pokud chci a vytrvám a tehdy jsem si na 100 Kč bankovku napsal 100.000 Kč měsíčně, jak to udělal pan Jack Canfield s jedním dolarem právě ve filmu Tajemství. Dlouho žádný nápad nepřicházel, až snad za měsíc mě napadla myšlenka pomáhat klientům tím, že jim ušetřím a z ušetřených prostředků zabezpečím něco, co potřebují, a přitom pomohu i sobě.

Ono je totiž velmi důležité v našem oboru, aby platila rovnice WIN vs. WIN.

A právě tehdy v roce 2009 jsem vymyslel možnosti, jak by klienti mohli ušetřit a z ušetřených prostředků pokrýt svá přání nebo se k nim alespoň více přiblížit. Získal jsem tak i klienty, kteří neměli ani korunu měsíčně na svá přání, a přesto jsem jim dokázal pomoci, tím jsem pomohl i rodině a od toho okamžiku jsem věděl, že to zvládnu.

Tehdy jsem založil weby www.karelmacalik.cz a www.svobodnefinance.cz, abych klientům mohl představit možnosti úspor.

Veškeré informace naleznete také na stránkách Karel Macalík, Stránka Finanční gramotnosti na Facebooku, Twitter – Karel Macalík, Videa o financích na Youtube – Karel Macalík

 

Kontakt

 

email: karelmacalik@karelmacalik.cz

telefon: 721 709 262

Kancelář: nám. T. G. Masaryka 588, 760 01  Zlín

Adresa dle živnostenského rejstříku: Zálešná I. 1102, 760 01 Zlín

IČ: 72006480

DIČ: CZ8803014539 nejsem plátce DPH

ÚOOÚ: registrační číslo 00049538 ze dne 5.11.2013

zapsán v živnostenském rejstříku u Magistrátu města Zlína – odbor živnostenský náměstí Míru 12, od 1. srpna 2006, ev. číslo ŽL: 370502-68131

Investiční a penzijní produkty zprostředkováváme jako vázaný zástupce zapsaný v registru ČNB pod IČ: 72006480 a zároveň registrovaný pod investičním zprostředkovatelem Broker Trust, a.s. IČ: 26439719.

Pojistné produkty zprostředkováváme jako podřízený pojišťovací zprostředkovatel zapsaný v registru ČNB pod č. 047742PPZ a zároveň registrovaný pod pojišťovacím agentem Broker Trust, a.s. 032585PA.

Spotřebitelské úvěry zprostředkováváme jako vázaný zástupce zapsaný v registru ČNB pod IČO: 72006480 a zároveň registrovaný pod samostatným zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů Broker Trust, a.s. IČ: 26439719.

Bližší informace získáte http://www.brokertrust.cz/proklienty

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

8 tipů, jak ušetřit peníze

zpracováním osobních údajů