Rok 2021 ve znamení bezpečnějších online plateb kartou
27. 01. 2021

Rok 2021 ve znamení bezpečnějších online plateb kartou

Říká vám něco PSD2? Vůbec nic? Nevadí. Pokud ale patříte mezi ty, kteří platí na internetu kartou online, tahle směrnice se vás od začátku roku 2021 týká. Její uplatnění budete ale spíš znát pod názvem tzv. silné ověření klienta.

PSD2 je směrnice, jejíž zkratka vychází z anglické verze Payment Services Directive a v češtině se překládá jako Revidovaná směrnice o platebních službách. Její první verze byla přijata už v roce 2007 a do české legislativy implementována Zákonem o platebním styku. Revidovaná směrnice s číslem dva, konkrétně tzv. silné ověření klienta při online platbách, musela být ze strany bankovních a platebních institucí zavedena do konce roku 2020.

Co silné ověření klienta znamená v praxi?

Například to, že při platbě kartou na internetu použijete pro potvrzení nově mobilní klíč, svůj otisk prstu nebo dokonce sken obličeje. Už nestačí ověření přes kód opsaný z SMS zprávy. Nově požadované ověření totiž splňuje vyšší požadavky na bezpečnost. Zesílení bezpečnosti při platbách online je vyžádováno právě směrnicí PSD2.

Do 31. prosince loňského roku musely konkrétní kroky pro zvýšení bezpečnosti při online platbách zavést všechny banky, karetní asociace, e-shopy a další subjekty, které se podílejí na platebních službách.

České banky dnes mají povinnost ověřit každou platbu kartou dvěma ze tří faktorů. U většiny bank už tedy od nového roku neplatí, že při online platbě kartou stačí jen opsat kód z SMS zprávy do rozhraní platební brány. Většinou jsou potřeba speciální kódy (tzv. ePIN), biometrické údaje (jako je otisk prstu nebo sken obličeje) nebo mobilní klíč.

Každá banka zvolila vlastní řešení

Některé banky zavedly používání mobilního klíče. Používá se jako vstupní brána k aplikacím a je pohodlnější náhradou SMS kódu. Například Komerční banka využívá mobilní klíč také pro přihlášení do internetového i mobilního bankovnictví. Přes aplikaci KB Klíč je pak možné autorizovat platební příkazy za pomoci PINu nebo biometrického ověření, provádět změny i podepisovat dokumenty online. Podobnou aplikaci RB klíč spustila už v roce 2019 také Raiffeisenbank.

Další banky jsou zase vstřícnější i ke klientům, kteří nemají nebo nechtějí používat chytrý telefon. Například Česká spořitelná uplatňuje tzv. behaviorální analýzu. Tu používá ale jen u těch, kteří již dříve na internetu provedli více plateb kartou od České spořitelny.

Analýza dokáže rozeznat způsob, jakým klient zadává potvrzovací kód na displeji telefonu nebo klávesnici počítače. Díky tomu je možné ověřit identitu klienta stejným způsobem jako číselný kód z potvrzovací sms a tito klienti pak mohou i nadále potvrzovat platby zadáním číselného kódu z SMS zprávy. Ostatní klienti ČS používají mobilní aplikaci George klíč.

Některé banky ani s platností směrnice PSD2 nepřestaly používat potvrzení transakce přes SMS kód, ale kombinují ji s transakční/behaviorální analýzou. Například mBank nebo ČSOB. ČSOB kvůli požadavkům PSD2 zavedla novou technologii Risk Based Authentication. Podle této technologie je u klienta vyhodnoceno, jestli mu stačí při platbě kartou online zadat SMS kód nebo musí transakci ověřit prostřednictvím Smart klíče.

Moneta nabízí svým klientům taktéž mobilní bankovnictví s biometrickým ověřením nebo PINem, který si klienti sami zvolí. Těm, kteří mobilní bankovnictví používat nechtějí umožňuje banka platit na internetu za pomoci ePINu.

Zjistěte si, jak to je u vaší banky

Pokud už jste platili v roce 2021 kartou online přes internet, asi už víte, co vaše banka vyžaduje. Pokud ještě ne, doporučuji si předem zjistit, jaké nové „nástrahy“ vás při tomto druhu platby čekají. Každá banka to má trochu jinak, ale nebojte se. Když nebudete něco vědět, můžete do svojí banky zavolat a oni vás potřebnými kroky pro bezpečnější platby kartou online provedou.

Karel Macalík
Autor: Karel Macalík

Jmenuji se Karel Macalík.

Ve finanční branži působím od roku 2006. Pomáhám všem klientům s pojištěním, investicemi, hypotékami, ale také s úsporami (elektřina, plyn, běžné účty, spořící účty). Všechny důležité úspory najdete v menu v položce možnosti úspor.

Od roku 2006 do roku 2009 jsem toho mnoho ve finanční sféře nevěděl a spoléhal se na svého otce Ing. Karla Macalíka, který měl velké zkušenosti v oboru finančního poradenství. Když v roce 2009 zemřel, byl jsem ve svých jednadvaceti letech postaven před těžký úkol: zabezpečit celou rodinu, a to jako její nejmladší člen. Tehdy jsem vydělával cca. 20.000 Kč měsíčně, ale výdaje dvou rodin (povinné platby) byly 60.000 Kč, tzn. – 40.000 Kč měsíčně. Musel jsem rychle jednat, abych sebe a rodinu nedostal do problémů.

Zlom přišel v listopadu 2009, kdy jsem absolvoval v Luhačovicích dvoudenní seminář Roberta Stuchlíka, autora knihy Tým snů, a 2 hodiny jsme věnovali filmu Tajemství (The Secret). Uvědomil jsem si, že vše je možné, pokud chci a vytrvám a tehdy jsem si na 100 Kč bankovku napsal 100.000 Kč měsíčně, jak to udělal pan Jack Canfield s jedním dolarem právě ve filmu Tajemství. Dlouho žádný nápad nepřicházel, až snad za měsíc mě napadla myšlenka pomáhat klientům tím, že jim ušetřím a z ušetřených prostředků zabezpečím něco, co potřebují, a přitom pomohu i sobě.

Ono je totiž velmi důležité v našem oboru, aby platila rovnice WIN vs. WIN.

A právě tehdy v roce 2009 jsem vymyslel možnosti, jak by klienti mohli ušetřit a z ušetřených prostředků pokrýt svá přání nebo se k nim alespoň více přiblížit. Získal jsem tak i klienty, kteří neměli ani korunu měsíčně na svá přání, a přesto jsem jim dokázal pomoci, tím jsem pomohl i rodině a od toho okamžiku jsem věděl, že to zvládnu.

Tehdy jsem založil weby www.karelmacalik.cz a www.svobodnefinance.cz, abych klientům mohl představit možnosti úspor.

Veškeré informace naleznete také na stránkách Karel Macalík, Stránka Finanční gramotnosti na Facebooku, Twitter – Karel Macalík, Videa o financích na Youtube – Karel Macalík

 

Kontakt

 

email: karelmacalik@karelmacalik.cz

telefon: 721 709 262

Kancelář: nám. T. G. Masaryka 588, 760 01  Zlín

Adresa dle živnostenského rejstříku: Zálešná I. 1102, 760 01 Zlín

IČ: 72006480

DIČ: CZ8803014539 nejsem plátce DPH

ÚOOÚ: registrační číslo 00049538 ze dne 5.11.2013

zapsán v živnostenském rejstříku u Magistrátu města Zlína – odbor živnostenský náměstí Míru 12, od 1. srpna 2006, ev. číslo ŽL: 370502-68131

Investiční a penzijní produkty zprostředkováváme jako vázaný zástupce zapsaný v registru ČNB pod IČ: 72006480 a zároveň registrovaný pod investičním zprostředkovatelem Broker Trust, a.s. IČ: 26439719.

Pojistné produkty zprostředkováváme jako podřízený pojišťovací zprostředkovatel zapsaný v registru ČNB pod č. 047742PPZ a zároveň registrovaný pod pojišťovacím agentem Broker Trust, a.s. 032585PA.

Spotřebitelské úvěry zprostředkováváme jako vázaný zástupce zapsaný v registru ČNB pod IČO: 72006480 a zároveň registrovaný pod samostatným zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů Broker Trust, a.s. IČ: 26439719.

Bližší informace získáte http://www.brokertrust.cz/proklienty

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

8 tipů, jak ušetřit peníze

zpracováním osobních údajů