Skromnější konec předchozího roku nebo až rok 2021? Hlavně, ať se v novém roce konečně nadechneme
30. 12. 2020

Skromnější konec předchozího roku nebo až rok 2021? Hlavně, ať se v novém roce konečně nadechneme

Ještě před pár týdny se většina Čechů oslovených v předvánočních průzkumech dušovala, že budou na vánočních dárcích šetřit. Někteří respondenti dokonce uváděli, že dárky nebudou nakupovat vůbec. Jenže data z online nákupů z listopadu a první poloviny prosince o skromnějších Vánocích rozhodně nehovoří.

Přestože to většina e-shopů a marketingových specialistů tušila, i s ohledem na poslední vývoj v oblasti online nákupů, obrat překonal očekávání a rekordní zisky z předchozích let. Objem utracených peněz se dokonce meziročně zvýšil o víc než 30 procent. Ještě v roce 2019 se přes online obchody protočilo před Vánocemi 52 miliard korun. Ano, čtete správně. Miliard, nikoliv milionů. Minulý rok už to bylo téměř 70 miliard korun.

Na přepočet obyvatel tak prý každý z nás učinil průměrně tři internetové nákupy vánočních dárků. Včetně malých dětí a osob bez přístupu na internet. To moc o velkém šetření nevypovídá. S ohledem na situaci se ale dá předpokládat, že kamenné obchody rekordní obraty neměly. Většina kupujících totiž zůstala u “bezpečnějších” online nákupů.

Pokud teď patříte mezi ty, kteří sice skromnější Vánoce plánovali, ale nezadařilo se, není třeba smutnit. Pokud je opravdu třeba víc šetřit, určitě to můžete napravit v tomto roce. Právě s koncem roku a začátkem roku nového nastal čas se ohlédnout zpět, poučit se z chyb i toho dobrého a naplánovat si příjmy a výdaje.

Ve znamení pandemie

Asi netřeba nikomu z nás připomínat, v jakém duchu se nesl loňský rok. Věřím ale, že nebyl pro vás jen ve znamení pandemie. Že se nesl i ve znamení jiných a převážně hezkých událostí.

Kromě finanční rozvahy si můžete sepsat třeba i to, co se vám na loňském roce líbilo. Co vás potěšilo. Co vám přineslo radost, úspěch a třeba i nějaké ty aha momenty. Nebo i to, co se vám osvědčilo v oblasti peněz a finančních investic.

Rozhodně je to lepší než bědovat nad tím, co se nepodařilo a co všechno ta nemoc začínající na písmenko „c“ a končící na číslo „19“ způsobila. Připomeňme si tedy spíš to dobré a do nového roku vykročme i s tím, že nás letos možná opravdu čeká skromnější rok a ještě trochu jiný život než jsme znali dosud. Ale zároveň si udržme víru, že tohle nebude trvat věčně.

Přeji vám a vlastně nám všem, aby co nejdřív přišlo období nadechnutí a snad i období bez roušek a odstupů mezi lidmi. Přeji vám také co nejlepší rok, pevné zdraví i nervy a co nejvíc pohody a klidu.

Karel Macalík
Autor: Karel Macalík

Jmenuji se Karel Macalík.

Ve finanční branži působím od roku 2006. Pomáhám všem klientům s pojištěním, investicemi, hypotékami, ale také s úsporami (elektřina, plyn, běžné účty, spořící účty). Všechny důležité úspory najdete v menu v položce možnosti úspor.

Od roku 2006 do roku 2009 jsem toho mnoho ve finanční sféře nevěděl a spoléhal se na svého otce Ing. Karla Macalíka, který měl velké zkušenosti v oboru finančního poradenství. Když v roce 2009 zemřel, byl jsem ve svých jednadvaceti letech postaven před těžký úkol: zabezpečit celou rodinu, a to jako její nejmladší člen. Tehdy jsem vydělával cca. 20.000 Kč měsíčně, ale výdaje dvou rodin (povinné platby) byly 60.000 Kč, tzn. – 40.000 Kč měsíčně. Musel jsem rychle jednat, abych sebe a rodinu nedostal do problémů.

Zlom přišel v listopadu 2009, kdy jsem absolvoval v Luhačovicích dvoudenní seminář Roberta Stuchlíka, autora knihy Tým snů, a 2 hodiny jsme věnovali filmu Tajemství (The Secret). Uvědomil jsem si, že vše je možné, pokud chci a vytrvám a tehdy jsem si na 100 Kč bankovku napsal 100.000 Kč měsíčně, jak to udělal pan Jack Canfield s jedním dolarem právě ve filmu Tajemství. Dlouho žádný nápad nepřicházel, až snad za měsíc mě napadla myšlenka pomáhat klientům tím, že jim ušetřím a z ušetřených prostředků zabezpečím něco, co potřebují, a přitom pomohu i sobě.

Ono je totiž velmi důležité v našem oboru, aby platila rovnice WIN vs. WIN.

A právě tehdy v roce 2009 jsem vymyslel možnosti, jak by klienti mohli ušetřit a z ušetřených prostředků pokrýt svá přání nebo se k nim alespoň více přiblížit. Získal jsem tak i klienty, kteří neměli ani korunu měsíčně na svá přání, a přesto jsem jim dokázal pomoci, tím jsem pomohl i rodině a od toho okamžiku jsem věděl, že to zvládnu.

Tehdy jsem založil weby www.karelmacalik.cz a www.svobodnefinance.cz, abych klientům mohl představit možnosti úspor.

Veškeré informace naleznete také na stránkách Karel Macalík, Stránka Finanční gramotnosti na Facebooku, Twitter – Karel Macalík, Videa o financích na Youtube – Karel Macalík

 

Kontakt

 

email: karelmacalik@karelmacalik.cz

telefon: 721 709 262

Kancelář: nám. T. G. Masaryka 588, 760 01  Zlín

Adresa dle živnostenského rejstříku: Zálešná I. 1102, 760 01 Zlín

IČ: 72006480

DIČ: CZ8803014539 nejsem plátce DPH

ÚOOÚ: registrační číslo 00049538 ze dne 5.11.2013

zapsán v živnostenském rejstříku u Magistrátu města Zlína – odbor živnostenský náměstí Míru 12, od 1. srpna 2006, ev. číslo ŽL: 370502-68131

Investiční a penzijní produkty zprostředkováváme jako vázaný zástupce zapsaný v registru ČNB pod IČ: 72006480 a zároveň registrovaný pod investičním zprostředkovatelem Broker Trust, a.s. IČ: 26439719.

Pojistné produkty zprostředkováváme jako podřízený pojišťovací zprostředkovatel zapsaný v registru ČNB pod č. 047742PPZ a zároveň registrovaný pod pojišťovacím agentem Broker Trust, a.s. 032585PA.

Spotřebitelské úvěry zprostředkováváme jako vázaný zástupce zapsaný v registru ČNB pod IČO: 72006480 a zároveň registrovaný pod samostatným zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů Broker Trust, a.s. IČ: 26439719.

Bližší informace získáte http://www.brokertrust.cz/proklienty

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

8 tipů, jak ušetřit peníze

zpracováním osobních údajů